În luna august 2020, în comuna Montefiore Conca din Italia s-a desfășurat concursul internațional de literatură Montefiore. Printre premianții acestei competiții se regăsește și o tânără din R. Moldova, care a reușit să cucerească juriul cu una dintre poeziile sale, notează diez.md.
Premiul Internațional Montefiore este unul dintre cele mai importante concursuri de creație din Italia, iar în acest an la competiție au fost înscrise peste 1.000 de lucrări. La acest concurs participă autori consacrați din întreaga lume cu opere deja publicate sau inedite.
Concursul se împarte în mai multe categorii, iar la categoria „Opere inedite” a reușit să se evidențieze Crina Popescu, o tânără din R. Moldova. Poeta se numără printre cei cinci câștigători ai categoriei, iar poezia care a impresionat juriul prin sensibilitatea estetică a versurilor și profunzimea metaforelor se numește „Fotograful de umbre”.
Prezentă la Gala decernării premiilor, Crina Popescu a ținut un discurs de mulțumire în limba italiană, care a emoționat publicul.
Traducerea discursului susținut de Crina Popescu: „În timp ce veneam din Cattolica spre Montefiore Conca, m-am întrebat: Ce înseamnă, mai exact, cuvântul «Monte fiore»? Fiind pe această scenă am găsit răspunsul: poezia însăși este un munte cu flori care ne ocrotește sufletul de acest prezent dureros, așa precum odată muntele ocrotea țara de invaziile străine. Poezia însă este un munte care în loc să ne despartă, ne apropie unii de alții. În acest context, dedic premiul acordat limbii materne. Limba mea română prin inima căreia am descoperit frumusețea limbii italiene. Limba italiană care este patria lui Giacomo Leopardi, Dante Alighieri, Eugenio Montale. Ei sunt florile acestui munte care vor să ne amintească în această seară, că dragostea, pacea și poezia nu au purtat niciodată mască. Vă mulțumesc!”.
Printre câștigătorii concursului se mai numără Claudia Provenzano cu opera Figli mancanti, regizorul și scriitorul Filippo De Masi (Premiul criticii), frații Damiano și Margherita Tercon, cântăreață lirică și autoare de televiziune (Italia are talent), scriitorul spaniol Manuel Gonzalo Sanchez Gomez cu opera Operacìon Hispani (Europa ediciones). Printre premianții juriului se regăsește și eurodeputata Marta Vincenzi cu opera La promessa della sicurezza. Premiul special pentru merite literare a fost acordat în acest an profesorului Lodovico Balducci, unul dintre părinții geriatriei oncologice din Statele Unite ale Americii.
Despre Crina Popescu. Laureată a Premiului Național pentru Tineret, secțiunea Literatură și Artă din 2016, Crina Popescu s-a născut pe 7 august 1992 în satul Verejeni, raionul Telenești, Republica Moldova. Scriitoare, traducătoare, filosofă, actriță, tânăra poetă, a sonorizat vocea Mariei Răzeșu din romanul Tema pentru acasă de Nicolae Dabija, în cadrul emisiunii „Cărți Sonore”, Radio Moldova (2010). În 2013, a interpretat rolul Fecioarei Maria din Medjugorje în filmul de lungmetraj Veritatis Splendor, realizat de producția italiană Naif Film.
În primăvara anului 2020, poeziile Crinei Popescu au fost incluse în prestigioasa antologie Poeti del Nuovo Milennio a Confronto cu o introducere semnată de patru mari personalități literare din Italia: G. Aletti, Alfredo R. Mogol, A. Quasimodo și F. Gazzè.
Din 2016, Crina Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova și una dintre cele mai tinere membre a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Este autoarea volumelor de poezie: „Gânduri din gânduri” (2009), „Glontele de aur” (2011), „Sângele cuvântului” (2015) ș.a.