Ministrul de Externe al României solicită creşterea prezenţei NATO la Marea Neagră în contextul acțiunilor recente ale Rusiei

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a solicitat creșterea prezenței NATO la Marea Neagră în contextul acțiunilor recente ale Rusiei. Declarații în acest sens au fost făcute marți, 1 iunie 2021, în cadrul reuniunii speciale a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Alianței. 

Principalul obiectiv al reuniunii a fost pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, miniștrii aliați abordând pe larg deciziile pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate cu acel prilej. Printre subiectele discutate au mai fost și evoluțiile mediului regional de securitate, dar și amenințările generate de Rusia.

Astfel, Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecție NATO 2030 și decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianței viziunea strategică necesară creșterii rolului NATO ca alianță politico-militară.

Ministrul de Externe a subliniat, în context, necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianței și a întăririi Alianței din punct de vedere militar.

Din această ultimă perspectivă, Aurescu a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, fiind necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar și intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO.

Potrivit ministrului, aceste măsuri sunt cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acțiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, și pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus.

Preluat: https://infoprut.ro/77257-ministrul-de-externe-al-romaniei-solicita-cresterea-prezentei-nato-la-marea-neagra-in-contextul-actiunilor-recente-ale-rusiei.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: