Ministrul Agriculturii de la Chișinău: Primele tiruri cu mere din Republica Moldova au ajuns în România

Primele tiruri cu mere din Republica Moldova au ajuns deja în România, iar săptămâna viitoare alte cantități de fructe urmează să ajungă pe această piață. Anunțul a fost făcut de Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, care a mai precizat că în prezent în frigiderele din R. Moldova sunt peste 120 de mii de tone de fructe pentru care se încearcă a găsi piețe de desfacere. 

„Unele rețele comerciale din România au raportat că primele tiruri cu mere din Republica Moldova au și ajuns la ei. Purtăm negocieri ca să extindă gama de asortiment de mere incluzând și soiurile roșii pentru că s-a optat inițial pentru soiurile galbene. De asemenea, alte rețele ne-au confirmat că săptămâna viitoare așteaptă primele tiruri. România, anual importă în jur de 100 de mii de tone de mere, preponderent din Polonia. Cred că pentru producătorii din R. Moldova este o oportunitate extraordinară pentru a intra pe această piață. Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții rețelelor comerciale, consumatorul apreciază produsele din R. Moldova, mă refer aici nu doar la mere. Este important ca să avem și noi o atitudine mai serioasă și să asigurăm o campanie promoțională pe această piață”, a declarat Viorel Gherciu citat de Radio Chișinău.

Ministrul Agriculturii de la Chișinău a menționat de asemenea că săptămâna viitoare vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu urmează să meargă într-o vizită oficială în Egipt, unde va semna Acordul de Liber Schimb în vederea exportului de fructe în această țară.

Totodată, autoritățile de la Chișinău mai poartă discuții cu reprezentanții Indiei și Chinei care și-au manifestat dorința de a importa fructe din R. Moldova.

Ministrul Viorel Gherciu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, și despre măsurile de sprijinire a agricultorilor întreprinse de autoritățile de la Chișinău, printre care rambursarea accizelor la motorină, compensarea dobânzii la credite. Un sprijin în valoare de jumătate de milion de dolari este acordat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură  pentru micii producători din Republica Moldova în vederea procurării materialului semincer și fertilizanților.

Preluat: https://infoprut.ro/88636-ministrul-agriculturii-de-la-chisinau-primele-tiruri-cu-mere-din-republica-moldova-au-ajuns-in-romania.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: