Ministerul Agriculturii al R. Moldova, despre o eventuală criză alimentară cauzată de războiul ruso-ucrainean

Ministerul Agriculturii de la Chișinău susține că Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară din cauza războiului ruso-ucrainean. Autoritățile spun că avertizările Organizației Națiunilor Unite privind declanșarea unei asemenea crize în toată lumea nu se referă la Republica Moldova. Ministerul Agriculturii dă asigurări că rafturile magazinelor vor avea toate produsele de primă necesitate, doar că prețul acestora puțin va crește. Multe produse pe care Republica Moldova le-a importat până acum din Ucraina și Rusia, vor fi aduse din țările Uniunii Europene, transmite TVR Moldova

Conducerea Ministerului Agriculturii dă asigurări că produsele de primă necesitate cum ar fi cerealele, carnea, lactatele, ouăle sau uleiul nu vor lipsi de pe rafturi. Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu-și facă griji cu privire la o eventuală criză alimentară.

În acest an suntem asigurați cu o cantitate suficientă de grâu, atât panificabil, cât și cel furajer, cantitatea necesară de porumb, inclusiv pentru sectorul zootehnic. Avem cantitatea necesară de zahăr, ulei”, a declarat Anatolie Fala, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova nu va duce lipsă nici de carne. În mare parte, pe piață vor fi  produse din carne de găină și de porc. „Deja producătorii, odată cu începerea războiului în Ucraina au purces la majorarea efectivului de păsări pentru a substitui acest produs. Și la momentul actual avem 90-95 % asigurare cu acest produs. În ceea ce privește carnea de porcină, la momentul actual nu este înregistrat insuficiență de acest produs. S-au importat purceluși pentru îngrășat, inclusiv cei care s-au produs aici la ferme. Practic în vreo 4 luni noi vom fi asigurați cu carne din Republica Moldova”, a explicat secretarul de stat.

Autoritățile de la Chișinău exclud și o posibilă criză de lactate, care în cea mai mare parte reprezintă producție autohtonă. 20-30 la sută din cantitatea de lactate care se importa anterior din Ucraina va fi adusă acum din țările Uniunii Europene.

Țările de la care vom importa va fi în primul rând România. Anterior importam 10 mii de tone, la momentul actual este propus să importăm 30 de mii de tone. Următoarea țară va fi Polonia, căutăm și în Ungaria, adică țările europene”, a precizat Anatolie Fala.

Și experții economici susțin că în Republica Moldova nu există riscul unei crize alimentare.


Eu nu văd riscuri mari pentru securitatea alimentară. Producția în 2021 a fost mult mai mare de cât este consumul în Republica Moldova”, a spus Viorel Chivriga, expert economic.

Autoritățile precizează că produse alimentare pe rafturi vor fi, însă vor costa mai scump. „Va fi o scumpire, nu majoră, dar între 5-7-10 %. Și e legat nu doar de importul din alte țări, dar este legat inclusiv de creșterea prețurilor la resursele energetice și a prețului la motorină”, a specificat Anatolie Fala, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii de la Chișinău.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile la produsele alimentare în Republica Moldova au crescut timp de un an cu peste 23 %.

Preluat: https://infoprut.ro/88476-ministerul-agriculturii-al-r-moldova-despre-o-eventuala-criza-alimentara-cauzata-de-razboiul-ruso-ucrainean.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: