Lider unionist de la Chișinău: Unii politicieni, deși provin din familii deportate în Siberia și Kazahstan, slujesc cu aplecare interesele meschine ale Rusiei

„Cine uită istoria, riscă să o repete…”. Cu acest mesaj a venit Vlad Bilețchi, lider unionist de la Chișinău, la „81 de ani de la primul val al deportărilor organizate de regimul comunist împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord”.

EI a mai spus că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, NKVD-ul sovietic a organizat operațiunea de deportare a circa 30.000 de români din Basarabia și Bucovina de Nord.

Oamenii au fost ridicați din casele lor în toiul nopții și deportați în Siberia, Kazahstan și alte colțuri ale imperiului sovietic. Echipele NKVD mergeau prin sate, băteau în ușile și geamurile oamenilor și le spuneau că au 15 minute să se pregătească. Fiecare deportat avea voie să își ia cu el maximum 10 kilograme de efecte personale. Oamenii erau apoi încărcați în camioane și în căruțe, apoi erau duși în gări. Acolo, capii de familie și tinerii de peste 18 ani erau separați de femei, copii și bătrâni.

În fiecare vagon au fost înghesuiți între 70 și 100 de oameni. Fiecare deportat primea zilnic doar 200 de grame de apă, pentru băut și pentru igiena personală, iar oamenii erau hrăniţi cu peşte sărat. Ei au călătorit în astfel de condiţii, pe o căldură infernală, timp de două-trei săptămâni. La fiecare oprire, din vagoane erau scoase trupurile celor care muriseră din cauza condițiilor inumane. Bărbații în putere erau deportați în lagăre de muncă forțată, faimosul Gulag, unde erau supuși unui regim de exterminare, a cărui duritate poate fi comparată cu cea din lagărele naziste”, a scris Vlad Bilețchi pe pagina sa de Facebook.

Liderul unionist a mai adăugat că mulți basarabeni au ajuns să muncească în minele din Munții Ural, unde mai mult de 80 la sută dintre ei au pierit. „Deportările au rămas în memoria colectivă a Basarabenilor drept o crimă, o tragedie umană”.

În acest context, Bilețchi a mai remarcat că politicieni precum Zinaida Greceanîi și Bogdan Țîrdea deși provin din familii deportate în Siberia și Kazahstan slujesc cu aplecare interesele meschine ale Rusiei, trădându-și părinții și buneii.

Preluat: https://infoprut.ro/91729-lider-unionist-de-la-chisinau-unii-politicieni-desi-provin-din-familii-deportate-in-siberia-si-kazahstan-slujesc-cu-aplecare-interesele-meschine-ale-rusiei.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: