Situația în Ucraina devine cu adevărat serioasă după ce Parlamentul rus i-a cerut lui Vladimir Putin să recunoască independența republicilor din Donețk și Lugansk. Este opinia istoricul George Damian, care a precizat că dacă liderul de la Kremlin recunoaște independența celor două republici apar motivele de război.
„Acum chiar se împute treaba în Ucraina. Parlamentul rus i-a cerut lui Putin să recunoască independența republicilor din Donețk și Lugansk. Deja treaba devine cu adevărat periculoasă. Dacă Putin recunoaște independența celor două republici apar motivele de război. În primul rând sunt aruncate la gunoi acordurile de la Minsk, ceea ce înseamnă că nu mai există nici un acord de încetare a focului, toate negocierile de până acum sunt egale cu zero”, a remarcat istoricul.
Potrivit lui George Damian, lipsa unui minim cadru juridic asigurat de un armistițiu înseamnă că luptele pot începe în orice moment. „Pot ataca separatiștii, că oricum pe ei nu are cine să-i tragă la răspundere. Pot ataca ucrainenii ca să elimine problema republicilor independente. Indiferent cine începe, Putin vine să calmeze situația – în locul unei „invazii” lipsite de logică vom avea o „misiune de menținere a păcii”, a explicat acesta.
Totodată, istoricul a vorbit și despre un posibil scenariul în care „nu atacă nimeni și Ucraina intră în logica transnistrizării”.
„Am văzut ce înseamnă asta în Republica Moldova: adio NATO, adio UE. (Nu băgați în seamă ce zic cei de la Chișinău și trompetele lor din București, au ieșit din orice calcule de multișor, Republica Moldova mai rămâne multă vreme în zona gri). Pe Putin recunoașterea independenței celor două republici nu-l costă nimic și-i oferă toate opțiunile posibile câștigătoare indiferent de scenariu. P.S. Ideea e că Putin își atinge obiectivul: scoaterea Ucrainei de pe orice traseu spre UE și/sau NATO”, a mai punctat George Damian.
Menționăm că Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat marți o rezoluție asupra recunoașterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe care o va trimite direct către președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al legislativului de la Moscova.