Istoric de la București, după vizita lui Macron la Chișinău: Oferta UE pentru Republica Moldova este un refuz politicos

„Macron a dat nimic Republicii Moldova, dar e bucurie mare la Chișinău”. Este opinia lui George Damian, istoric și jurnalist de la București, după vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Chișinău. 

În acest sens, istoricul a subliniat că șeful statului francez a relansat la Chișinău ideea Comunității Politice Europene din care să facă parte Republica Moldova înainte de aderarea propriu-zisă la UE.

Ce înseamnă Comunitatea Politică Europeană? Nimeni nu știe deocamdată, e un fel de să vă dăm nimic ca să nu vă dăm ceva. Va fi Comunitatea Politică Europeană un nou Parteneriat Estic? Care sunt deosebirile/ asemănările dintre această misterioasă Comunitate Politică Europeană și Parteneriatul Estic? Ce înseamnă în bani? Va exista o condiționare reforme contra finanțare? Avantaje economice? Ce poate oferi Comunitatea Politică Europeană în plus față de Parteneriatul Estic?”, a menționat George Damian.

De asemenea, el s-a referit și la declarația președintelui francez potrivit căreia Republica Moldova va primi un răspuns clar, chiar dacă cu condiții, legat de cererea pentru statutul de stat candidat la UE.

Candidat cu condiții nu prea există, este o altă invenție de dată recentă. Până acum statutul de candidat la aderarea la UE însemna deschiderea capitolelor de negocieri (bun, avem excepția Turciei, dar acolo lucrurile erau clare pentru toată lumea de la bun început). Statut de țară candidată la aderare cu condiții? Asta sună ceva de genul sunteți candidați, dar de fapt nu sunteți până nu îndepliniți condițiile. Una peste alta Macron a venit la Chișinău cu niște vorbe care nu înseamnă nimic și nu sunt acoperite de ceva tratate europene. De fapt Macron a zis două chestii tari: prima – că dacă ar fi să se aplice regulile în vigoare nici una din țările care s-au cerut acum în UE nu ar deveni candidate prea curând; a doua – aderarea la UE nu poate fi un răspuns la problemele de securitate ale vecinilor UE. În traducere: UE nu vă va apăra de Rusia și nu intrați prea curând în UE. În schimb vă oferim o Comunitate Politică Europeană care nu știm ce înseamnă și o candidatură care nu e candidatură”, a mai remarcat istoricul.

Astfel, George Damian a concluzionat în acest context că oferta UE pentru Republica Moldova (și Ucraina) este un refuz politicos.

Propaganda de la București și Chișinău e încântată de nimicul cu fundiță (deși oficial România nu sprijină ideea Comunității Politice Europene, prea e aidoma cu Europa cu două viteze, un fel de obsesie a Parisului care privește de sus est-europenii). Faptul că Maia Sandu a acceptat nimicul oferit cu politețe de Macron va stârni ceva deranj la Kiev. Ucrainenii nu vor fi încântați de soluția asta, iar Maia Sandu a anulat un eventual parteneriat cu Kievul în relația cu UE. (Bine, nici Kievul nu a vrut să fie tratat la pachet cu Chișinăul)”, a conchis istoricul.

Amintim că președintele francez Emmanuel Macron a efectuat astăzi, 15 iunie 2022, o vizită oficială în Republica Moldova. După întrevederea cu Maia Sandu, șeful statului francez a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre propunerea privind crearea Comunității Politice Europene, care potrivit lui „nu înlocuiește procesul de aderare, ci este complementară și poate să scurteze drumul către Uniunea Europeană”.

La rândul său, președintele Republicii Moldova a salutat inițiativa acestuia privind Comunitatea Politică Europeană, „pe care o susținem și din care vrem să facem parte”.

Preluat: https://infoprut.ro/91801-istoric-de-la-bucuresti-dupa-vizita-lui-macron-la-chisinau-oferta-ue-pentru-republica-moldova-este-un-refuz-politicos.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: