Gazprom va continua să livreze gaze naturale R. Moldova

Concernul rus Gazprom a anunțat oficial că va continua să livreze gaze naturale Republicii Moldova și în luna mai.

SAP „Gazprom” a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate în Republica Moldova în luna mai 2022. Este vorba de 32 de milioane de metri cubi pentru malul drept și 131 de milioane de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului. Prețul calculat pentru luna mai este de 910 USD, fără puterea calorifică”, se arată într-un anunț al companiei Moldovagaz.

Menționăm că la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Republica Moldova și Gazprom au ajuns la un acord principial privind prelungirea contractului de furnizare de gaze cu 5 ani.

Potrivit unui protocol adițional la acel contract, Moldovagaz urma să-și achite pretinsele datorii istorice de circa 700 de milioane de dolari către Gazprom după efectuarea unui audit extern în acest sens. Procedura de audit trebuia finalizată până la 1 mai 2022, dar a fost înghețată din cauza războiului ruso-ucrainean.

În acest context, autoritățile de la Chișinău au cerut gigantului Gazprom să amâne termenul limită pentru audit cu 10-12 luni, dar nu au primit niciun răspuns. Astfel, vicepremierul Andrei Spînu a precizat acum o săptămână că Guvernul de la Chișinău este pregătit să asigure Republica Moldova cu gaze naturale în cazul sistării livrărilor din Rusia începând cu 1 mai.

Preluat: https://infoprut.ro/89962-gazprom-va-continua-sa-livreze-gaze-naturale-r-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: