Gazoductul Iași-Chișinău, interes de securitate națională

Gazoductul Iași-Chișinău are drept scop principal asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și, în plan secund, rolul de a aduce beneficii economice. Opinia a fost exprimată de câțiva experți în domeniul de securitate, transmite Radio Chișinău

Expertul Sergiu Tofilat consideră că această conductă de gaze care unește Chișinăul de piața de gaze din România, respectiv cea europeană, reprezintă în primul rând un interes de securitate pentru Republica Moldova.

„Problema care trebuia să fie soluționată prin construcția acestui gazoduct nu este una economică. Aceasta este o problemă de securitate națională. Noi nu avem obiectiv prioritar să avem acces la gaze mai ieftine, chiar dacă acesta este un avantaj, însă mai importantă este securitatea energetică a țării. Gazele care vor fi livrate prin conductă vor acoperi consumul din vestul RM, Chișinăul și parțial nordul. Respectiv, sudul RM rămâne neacoperit. Aici unica șansă e să aducem gaze în regim revers prin gazoductul transbalcanic”, a explicat Tofilat.

La rândul său, Victor Parlicov, fostul director al ANRE, a menționat că pentru a putea fi funcțional pe deplin, trebuie să fie încheiate lucrările tehnice la conductă pe teritoriul României.

„Interconexiunea Iași-Ungheni cu adevărat a fost concepută ca un proiect de securitate. Principala vulnerabilitate strategică a Rep. Moldova e conflictul din regiunea transnistreană, iar așa-zisă independență financiară a regiunii se bazează pe gazul livrat gratuit. Cea mai mare parte a economiei lor e convertire în bani a gazului gratuit care ajunge acolo din Federația Rusă”, a adăugat expertul în politici energetice IDIS Viitorul.

Conducta Iași – Ungheni – Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcție a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro. În această vară, s-a încheiat și construcția conductei de transport de gaze Ungheni-Chișinău. Iar în septembrie a avut loc conectarea sistemului de transport de gaze Iași – Ungheni – Chișinău.

Preluat: https://infoprut.ro/68322-gazoductul-iasi-chisinau-interes-de-securitate-nationala.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: