Facturi mai mici la încălzire pentru Republica Moldova datorită României. Vezi de când

Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020.  Anunțul a fost făcut de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul unei întrevederi cu Sergiu Railean, ministrul Economiei de la Chișinău.

Părțile au discutat despre procesul de implementare a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, dar și despre lucrările ce urmează a fi efectuate pentru finalizarea investițiilor atât pe partea Republicii Moldova, cât și a României.

Ministrul Economiei de la Chișinău a subliniat că acest proiect este foarte important, deoarece va contribui la  asigurarea securității energetice naționale.

Lansarea acestui proiect strategic este așteptată de Republica Moldova. Este important să reușim finalizarea construcției gazoductului în termenii propuși, în pofida tuturor provocărilor pe care le întâmpinăm pe parcurs. Vă asigur că vom veni cu tot suportul necesar pentru dezvoltarea unor noi proiecte în domeniul de distribuție a gazelor”, a spus Sergiu Railean.

La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a subliniat că de la începutul anului 2019 și până în prezent, au fost desfășurate lucrări pe toate cele șapte loturi aferente construcției, conducta liniară fiind deja construită în proporție de circa 90%. În proces de finalizare se află stațiile de reglare și măsurare. În perioada ce urmează vor fi modernizate două stații de comprimare și reglare în localitățile Siliștea și Onești din România și instalate două stații de măsurare și reglare a presiunii gazelor la Ghidighici și Tohatin.

Până la 1 august 2020 suntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chișinău. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”, a spus directorul Transgaz.

Totodată, partea română a declarat intenția de a contribui la dezvoltarea sistemului național de distribuție a gazelor, inclusiv prin construcția unei stații de comprimare a gazelor în Republica Moldova.

Preluat: https://infoprut.ro/62581-facturi-mai-mici-la-incalzire-pentru-republica-moldova-datorita-romaniei-vezi-de-cand.html

Lasă un răspuns