Eugen Doga, îndemn către premierul de la Chișinău după atacul la adresa României: „Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”

„Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință”. Astfel a reacționat maestrul Eugen Doga la mesajul prin care Ion Chicu, premierul de la Chișinău, l-a atacat pe europarlamentarul Siegfried Mureșan. 

Stimate domnule Ion Chicu, știți oare că țara pe care o numiți „a mea”, mai aparține și altor câteva milioane de cetățeni între care sunt și eu? Nu credeam că voi reacționa la mesajul dumneavoastră cam lipsit de bun simț către România și parlamentarul acestei țări în UE. Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce muscă v-a mușcat că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țara-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nici o umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu Coronavirus, ne trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră”, a scris Eugen Doga pe Facebook.

Compozitorul a specificat că artiștii duc numele R. Moldova în lume, iar datorită artei lor, nu declaraților scandaloase, sunt cunoscuți, stimați, ajutați și aplaudați. „Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?! Bănuiesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că „acolo, la voi (în R. Moldova), au o atitudine urâtă față de România”. Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chișinăului, ci și a mai multor orașe din România, inclusiv și al Bucureștiului. Cum credeți că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât în adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități, contrare acesteia?!”, se întreabă sursa.

Eugen Doga a mai subliniat că premierul Ion Chicu nu a avut motive pentru a transmite asemenea mesaje la adresa României. „Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul „Palatul Culturii” din Iași, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea? Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființei noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rămâne a nimănui. Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învățat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”, a conchis maestrul.

Reacția marelui compozitor vine după ce vineri, 22 mai 2020, europarlamentarul Siegfried Mureșan, bun cunoscător al situației din Republica Moldova, a declarat că Guvernul de la Chișinău eșuează în gestionarea crizei COVID-19, fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor, iar în replică premierul Ion Chicu a comentat: „Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”.

Preluat: https://infoprut.ro/62591-eugen-doga-indemn-catre-premierul-de-la-chisinau-dupa-atacul-la-adresa-romaniei-nu-stiti-ce-face-un-artist-daca-e-fluierat-din-sala-pleaca-cu-rusine.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: