Eroii nu mor niciodată: Un monument din timpul României Mari, în memoria ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, restabilit pe malul Nistrului

Un monument închinat grănicerului Petre Marcu a fost inaugurat în satul Mălăiești, comuna Bălăbănești din raionul Criuleni, Republica Moldova. El a fost omorât  la 8 ianuarie 1923 de o bandă de bolșevici care au trecut Nistrul clandestin pentru a aduce armament și a culege informații in eventualitatea destabilizării situației la hotarele de est ale României Întregite.

În anul 1933, pe locul unde a fost omorât Petre Marcu, șeful pichetului de grăniceri Mălăiești, a fost ridicat un monument. În 1945, acesta a fost parțial distrus cu un tractor al colhozului, iar în 1967, o viitură puternică a râului Nistru a făcut să dispară tot ce mai rămăsese din acel monument.

Asociația MONUMENTUM a restabilit acest monument cu acordul Primăriei Bălăbănești, în baza unei fotografii identificate în ziarul Cuvântul Moldovenesc din 1933. Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poartă pe el numele grănicerului Petre Marcu, dar și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din această localitate.

La evenimentul de inaugurare a monumentului au participat avocatul Iulian Rusanovschi,  primarul Ion Cotoman, președintele raionului Criuleni, Pavel Spânu, deputatul român Constantin Codreanu, arhivistul Sergiu Lisenco, istoricul dr. habil. Anatol Petrencu, directorul Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă, fostul președinte al IGPF Rosian Vasiloi, primarului comunei Verejeni, Serghei Popa și alți simpli cetățeni.

Constantin Codreanu, parlamentar de la București, i-a mulțumit avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentant al Asociației MONUMENTUM pentru că a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului. „Astăzi, pe mal de Nistru, România a revenit din trecut în prezent pentru a dăinui în viitor. (…) Regret faptul că Guvernul de la București nu a dat curs solicitărilor repetate pe care le-am făcut în Anul Centenarului privind instalarea, reabilitarea sau reinaugurarea în Basarabia a monumentelor ce amintesc de figurile marcante ale actului istoric din 1918 și de eroii Unirii”, a punctat Codreanu.

Sculptura a fost realizată de meșterul popular Vladislav Lozan din Cosăuți, în baza unui proiect realizat de arhitectul restaurator Mihail Andrieș

Preluat: https://infoprut.ro/68171-eroii-nu-mor-niciodata-un-monument-din-timpul-romaniei-mari-in-memoria-ostasilor-cazuti-in-primul-razboi-mondial-restabilit-pe-malul-nistrului.html

Lasă un răspuns