Dodon neagă existența armatei ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

În stânga Nistrului nu există armată de ocupație străină. Declarația a fost făcută de președintele pro-rus Igor Dodon care a adăugat că în regiunea transnistreană sunt „niște depozite cu armament vechi” și niște soldați care „nu-s ruși”. 

Fiind întrebat care este poziția sa despre retragerea armatei de pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statului a remarcat că „noi suntem un stat neutru”. „Eu sunt ferm convins că ei trebuie să plece de acolo, noi suntem conștienți de faptul că noi suntem stat neutru, pe teritoriul Republicii Moldova nu trebuie să fie armate străine, dar trebuie să recunoaștem în același timp că acolo nu-i armată. Dvs. știți și eu știu, și americanii știu, acolo-s niște depozite cu armament vechi și-s vreo 2000 sau 1500 de soldați care nici nu-s ruși, care-s cetățeni ai Rusiei din Transnistria, moldoveni, care pur și simplu păzesc skladurile (depozitele) celea. Gata, acolo nu-i armată. Și cu cât mai repede…”, a declarat Igor Dodon.

Cu toate acestea, președintele pro-rus a recunoscut că depozitul de la Cobasna reprezintă un mare risc pentru Republica Moldova, iar munițiile de acolo trebuie distruse. „Eu sunt optimist în ceea ce ține de rezolvarea acestei probleme, pentru că imediat ce se distrug munițiile acestea, o parte se distrug, o parte trebuie retrase, dispare necesitatea să fie acești soldați acolo. Da, misiunea de pacificare va mai fi o anumită perioadă, misiunea de pacificare nu-i o problemă, nu-i nicio problemă, pur și simplu trebuie scos și de făcut circulație liberă, fără a da pașapoarte, ca să treci încolo și încoace, așa că misiunea de pacificare o anumită perioadă poate să stea, dar acolo nu-s numai ruși, acolo-i și OSCE-ul. Și gata.”, a punctat Dodon pentru Europa Liberă.

Amintim că de aproape trei decenii pe teritoriul Republicii Moldova staționează ilegal trupele Federației Ruse. De-a lungul timpului, au existat numeroase apelurilor internaționale de retragere a soldaților ruși și a armamentului stocat în regiunea transnistreană, care au jucat un rol esențial în războiul moldo-rus de la Nistru.

Preluat: https://infoprut.ro/67216-dodon-neaga-existenta-armatei-ruse-in-regiunea-transnistreana-a-republicii-moldova.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: