Cum pot vota cetățenii români cu domiciliul în străinătate la alegerile parlamentare din decembrie ~ InfoPrut

Cetățenii R. Moldova care dețin cetățenia română pot participa la alegerile parlamentare din 6 decembrie desfășurate în România, înregistrându-se în prealabil pentru votul prin corespondență.

Cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să acceseze site-ul votstrainatate.ro, să selecteze opţiunea alegător în străinătate prin corespondenţă, să completeze datele din formular şi să aştepte mailul de confirmare.

Astfel, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine acte valabile de rezidenţă, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă şi este radiat din lista electorală permanentă din România.

Autoritatea Electorală Permanentă informa că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 7 septembrie, ora 13,00, a fost depășită borna de 3.000 (n.n. 3032)ale alegătorilor români din afara țării care au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.059 de cetățeni români din diaspora.

Până în prezent, pentru organizarea unei secții de votare într-un anumit stat sau localitate au semnat cetățeni români din aproximativ 60 de state, primele fiind Marea Britanie (322), Spania (237) și Germania (176), din R. Moldova înscriindu-se 48 de cetățeni români.

Pe de altă parte, pentru votul prin corespondență, adică cei care doresc transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa de corespondență, s-au înscris 1.104 din Marea Britanie, 949 din Germania și 628 din Elveția, iar din R. Moldova 47 de cetățeni români.

Pe 6 decembrie sunt organizate alegeri pentru Senatul şi Camera Deputaţilor din România.

Preluat: https://infoprut.ro/67512-cum-pot-vota-cetatenii-romani-cu-domiciliul-in-strainatate-la-alegerile-parlamentare-din-decembrie.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: