Cooperarea dintre Comisia Electorală Centrală din R. Moldova și Autoritatea Electorală Permanentă din România, subiect de discuție la Chișinău

Conducerea Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova l-a primit în vizită pe ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu prilejul încheierii mandatului său. 

În cadrul întrevederii, a fost remarcată activitatea lui Daniel Ioniță și apreciată colaborarea fructuoasă între Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Ambasada României în Republica Moldova și Autoritatea Electorală Permanentă din România. 

Angelica Caraman, președintele CEC a menționat că „prin realizarea mai multor proiecte de dezvoltare și implicarea personală a ambasadorului României, Excelența Sa a devenit un prieten al Republicii Moldova. Prin construcția și renovarea clădirilor de menire educațională, s-a contribuit la îmbunătățirea accesibilității procesului electoral din R. Moldova or, acestea, în mare parte, găzduiesc secții de votare în cadrul alegerilor”.

Pavel Postica, vicepreședintele CEC și Alexandr Berlinschii, secretarul CEC, au apreciat drept productive relațiile de colaborare dintre CEC și AEP care, în ultimii ani, au cunoscut o bună dezvoltare. „Consolidarea cooperării va continua pe mai multe domenii de interes comun: digitalizarea proceselor electorale, instruirea subiecților electorali, cu accent pe profesionalizarea funcționarilor electorali, uniformizarea aplicării mecanismelor ce ţin de organizarea, amenajarea şi dotarea localurilor secţiilor de votare cu echipamente şi utilaje necesare desfășurării votării în bune condiții”, se arată într-un comunicat al CEC. 

La rândul său, Daniel Ioniță a mulțumit conducerii CEC pentru bunele relații de colaboraresprijinul și expertiza oferită proceselor electorale din România. Ambasadorul României la Chișinău a ținut să remarce faptul că „Republica Moldova s-a înscris în mod ireversibil pe calea europeană și trebuie să-și continue implementarea obiectivelor asumate: consolidarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale, iar asta înseamnă, inclusiv, organizarea unor alegeri libere și democratice”.

La final, părțile și-au anunțat deschiderea pentru colaborarea și pe viitor, pe direcția de dezvoltare și promovare a valorilor democratice din R. Moldova, având în vedere noul mandat al lui Daniel Ioniță în calitate de ambasador la Stockholm, Suedia, acolo unde își are sediul și-și desfășoară activitatea una dintre cele mai importante instituții europene de profil – Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA ).

Preluat: https://infoprut.ro/89392-cooperarea-dintre-comisia-electorala-centrala-din-r-moldova-si-autoritatea-electorala-permanenta-din-romania-subiect-de-discutie-la-chisinau.html

Lasă un răspuns