Comisia Europeană vrea undă verde pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen.

Conform noii strategii Schengen a Comisiei Europene, viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este „o așteptare legitimă” și „o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”.

„Strategia solicită Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în spațiul Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011. În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că Croația a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile ”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de hotnews.ro.

De asemenea, Comisia Europeană consideră că și Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.

Strategia solicită, de asemenea, finalizarea extinderii spațiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croația și Cipru să poată beneficia pe deplin de Schengen”, a mai informat sursa citată.

Vicepreședintele desemnat pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, spune că Schengen nu este complet fără toate statele membre.

„Astăzi propunem o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări. Desigur, Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre. Un Schengen mai inclusiv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur„, a menționat oficialul.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat că libertatea de a circula, de a trăi și de a lucra în diferite state membre este o libertate la care europenii țin.

Una dintre cele mai mari realizări ale UE, diferite crize și provocări ne-au arătat că nu putem lua Schengen de-a gata. Astăzi, prezentăm o cale de urmat care ne asigură că Schengen poate suporta testul timpului, una care va asigura fluxul liber de oameni, bunuri și servicii, indiferent de circumstanțe pentru a ne reconstrui economiile și pentru ca noi să ieșim mai puternici împreună ”, a declarat Ursula von der Leyen.

Menționam că, în acest moment spațiul Schengen este compus din toate țările UE, cu excepția Bulgariei, României, Croației, Ciprului și Irlandei. De asemenea, include patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Preluat: https://infoprut.ro/77312-comisia-europeana-vrea-unda-verde-pentru-aderarea-romaniei-la-spatiul-schengen.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: