Comisia Europeană, negocieri cu Ucraina și R. Moldova privind transportul rutier de mărfuri ~ InfoPrut

Comisia Europeană solicită din partea Consiliului UE mandat pentru negocierea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina şi R. Moldova. Într-o propunere trimisă miercuri, Comisia propune să înceapă negocierile cu Ucraina şi R. Moldova pentru acorduri de transport rutier de mărfuri între Uniunea Europeană şi cele două ţări, transmite IPN.

„Având în vedere că rutele tradiţionale de transport din regiune sunt în prezent închise, iniţiativa urmăreşte să asigure lanţurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei”, precizează un comunicat al Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că acordurile cu Ucraina şi Moldova presupun liberalizarea parţială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste ţări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră.

„Blocarea acestor porturi a afectat negativ şi R. Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi şi a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluţie imediată pentru economiile acestor două ţări”, a notat comisarul.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze şi să opereze pe teritoriile celorlalţi. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene şi a certificatelor de competenţă profesională.

Preluat: https://infoprut.ro/88868-comisia-europeana-negocieri-cu-ucraina-si-r-moldova-privind-transportul-rutier-de-marfuri.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: