Colecționar din R. Moldova care a intrat în Cartea Recordurilor, ajutat de România să își deschidă propriul muzeu ~ InfoPrut

Basarabeanul Petru Costin este un colecționar și iubitor de istorie, care a ajuns și în Cartea Recordurilor pentru cea mai numeroasă colecţie de potcoave de pe planetă. A început să strângă stilouri încă de pe băncile școlii, astăzi ajungând la obiecte vechi de câteva secole pe care le păstrează cu grijă pentru viitoarele generații în muzeul său din Ialoveni.

Petru Costin este economist de profesie şi angajat al Serviciului Vamal din Republica Moldova, însă marea lui pasiune este să strângă şi să restaureze tot felul de obiecte vechi, care spun o poveste din trecut ce merită păstrată pentru viitor. A început cu câteva stilouri în clasele primare şi a continuat, an de an, să adune orice i s-a părut interesant, preţios sau pe cale de dispariţie. A umplut, astfel, câteva depozite. Unele colecţii puteau fi văzute doar la expoziţii internaţionale sau la el acasă.

În 2013, însă, visul său a început să prindă contur după ce administraţia raionului Ialoveni şi Consiliul judeţean Alba Iulia l-au ajutat să amenajeze clădirea unei foste şcoli din Ialoveni, pe care a transformat-o în muzeu. Acolo, Petru Costin se mândreşte cu o galerie bogată de televizoare, aparate de radio şi aparate foto. Are peste 850 de modele adunate din Franţa, Germania, România şi Republica Moldova.

„Obiectele acestea sunt din secolul trecut, cel mai vechi este din 1927. Pănă la sfârşitul secolului 19-lea, sunt şi de la sfârşitul secolului 20.  Procurate de mine din diferite depozite unde cred că trebuiau să fie nimicite”, a declarat colecționarul pentru TVR Moldova.

În muzeul său găsim şi telefoane vechi, care pot să cântărească şi câteva kilograme, spre deosebire de telefoanele inteligente din zilele noastre. Când vine vorba de muzică, Costin arată cu mândrie un gramofon care funcţionează perfect, în pofida zecilor de ani care au trecut peste el.

Totodată, acesta a acordat o atenţie deosebită lumii militare. Câteva sute de uniforme creează o imagine aparte, asemeni unui câmp de luptă. Bărbatul spune că, pe viitor, un întreg etaj al muzeului va fi dedicat acestei colecţii.

„În ultima vreme port respect faţă de ofiţeri că însăşi ei mi le oferă în colecţie, ca  fiind cea mai mare colecţie din ţară. Unica uniformă în ţară cu beretă roşie a generalului Valerie Troenco, cavaler al ordinului Ștefan Cel Mare şi Sfânt. Dumnealui mi-a dăruit-o”, mai spune mândru Petru Costin.

Şi lumea cosmonauţilor este la loc de mare cinste în muzeul de la Ialoveni, unde pot fi admirate tot felul de costume şi obiecte care i-au însoţit pe exploratorii spaţiului.

Petru Costin mărturiseşte că nici nu mai ştie câte obiecte are în toate colecţiile lui, dar promite că nu se va opri aici. Deocamdată, mai are de lucru la amenajarea muzeului de la Ialoveni şi abia aşteaptă ca autorităţile să decidă deschiderea acestei unice instituţii de cultură din Republica Moldova.

Preluat: https://infoprut.ro/68200-colectionar-din-r-moldova-care-a-intrat-in-cartea-recordurilor-ajutat-de-romania-sa-isi-deschida-propriul-muzeu.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: