Chișinăul califică drept inacceptabile declarațiile unor militari ruși cu privire la regiunea transnistreană

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a venit cu o reacție după ce un general rus a declarat că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană, unde potrivit lui se înregistrează „cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”. 

În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruși, privind existența unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare declară, că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”, se arată în reacție.

Totodată sursa citată a precizat că pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, a mai spus Biroul politici de reintegrare.

În acest context, autoritățile de la Chișinăul au reamintit că regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova.

Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională. La fel, prin art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001 se recunoaște expres, că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială. De asemenea, accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, au mai subliniat reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău.

Amintim că general-maiorul rus Rustam Minekaev a vorbit recent despre planurile rușilor în cea de-a doua etapă a războiului din Ucraina, menționând că Rusia vrea să preia controlul deplin în Donbas și în sudul Ucrainei pentru a crea un coridor terestru spre Crimeea, dar și o altă ieșire către regiunea transnistreană.

Preluat: https://infoprut.ro/89669-chisinaul-califica-drept-inacceptabile-declaratiile-unor-militari-rusi-cu-privire-la-regiunea-transnistreana.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: