Ce trebuie să știe credincioșii care participă la slujbele din Săptămâna Patimilor și de Înviere

Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române a venit cu mai multe recomandări pentru credincioși din R. Moldova în contextul în care și în acest an slujbele din Săptămâna Patimilor și cele de Sfintele Paști vor fi săvârșite sub efectele pandemiei provocate de COVID-19. 

Astfel, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor a precizat că slujbele din Săptămâna Patimilor, precum şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite conform recomandărilor Hotărârii Nr. 53 din 26 martie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, în condiţiile stării de urgenţă, adică: „Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepţia slujitorilor de cult). Organizarea fluxului de persoane în scopul evitării formării aglomerărilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcaşul de cult a prezentei prevederi”.

Totodată, dacă vor fi condiţii climatice favorabile, Sfintele Slujbe pot fi oficiate în afara Locaşurilor de Cult, cu respectarea distanţei fizice de 1,5 m între participanţi.

Rânduielile liturgice şi tipiconale nu se modifică în această perioadă, iar prinoasele de Paşti pot fi binecuvântate şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă de către preot, la domiciliu (la solicitare), în biserică sau într-un loc amenajat în afara bisericii, iar credincioşii să vină pe rând, evitând aglomerarea. De asemenea, credincioşii aflaţi în imposibilitatea de a ieşi din case, pot urmări slujbele la televizor sau pe online, iar în momentul în care se va citi rugăciunea de binecuvântare a prinoaselor să le stropească cu agheasmă pe cele pregătite de ei.

Accesul în  locurile speciale pregătite pentru sfinţire şi/sau împărţirea prinoaselor sfinţite, din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat şi încercarea de a nu crea aglomeraţii).

Iar după Slujba Sfintei Învieri, preoţii vor rămâne în biserici, pentru a binecuvânta prinoasele, credincioşilor care pot veni la biserică, păstrând recomandările sanitare.

În ceea ce priveşte pomenirea tradiţională a morţilor, sau Paştile Blajinilor, această rânduială se va oficia în dependenţă de hotărârile Autrităţilor Publice Locale din fiecare localitate.

În acest sens, Mitropolia Basarabiei a îndemnat toţi clericii să comunice şi să colaboreze cu Autorităţile Publice Locale, pentru găsirea soluţiilor celor mai bune pentru desfăşurarea în siguranţă a serviciilor divine cât şi pentru protejarea sănătăţii trupeşti dar şi sufleteşti a tuturor credincioşilor încredinţaţi.

Dacă, în strictă colaborare cu Autorităţile Publice Locale(primar, poliţist de sector) în anumite localităţi se vor găsi alte soluţii, care să vină în folosul oamenilor, fără să contravină prevederilor autorităţilor statului şi să nu denatureze autoritatea ecleziastică, ele pot fi aplicate, în numele binelui comun.

Participanţii la slujbe, unde va fi permis accesul, sunt rugaţi să evite aglomerările tradiţionale din jurul mormintelor şi să respecte distanţa fizică de siguranţă.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei a venit cu rugămintea şi recomandarea de a se evitata organizarea de mese (consumul de alimente şi băuturi) lângă morminte, acestea rămânând a fi organizate acasă, în cercuri restrânse.

Acolo unde pomenirea se va face în interiorul sau în proximitatea Locaşurilor de Cult, recomandăm asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (dezinfectanţi, apă, săpun, e.t.c.), iar căile de acces în locaşurile de cult, precum şi obiectele cu care intră credincioşii în contact, vor fi dezinfectate şi în continuare cu regularitate

Totodată, readucem la cunoștință că, pomenirea celor adormiți poate fi făcută, nu doar de Paștile Blajinilor. Ei pot fi pomeniți, și trebuie, și în alte zile care nu interzic pomenirea morților. Pomenirea lor este o datorie a fiecărui creștin, în nădejdea învierii lor și a noastră, întru Împărăția lui Dumnezeu.”, a mai informat Mitropolia Basarabiei.

Amintim că la 31 martie 2021, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai 2021.

Preluat: https://infoprut.ro/76099-ce-trebuie-sa-stie-credinciosii-care-participa-la-slujbele-din-saptamana-patimilor-si-de-inviere.html

Lasă un răspuns