Bucureștiul sare în sprijinul Chișinăului după incendiul de la Filarmonica Națională

Ministerul Culturii de la București va căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de ministrul Bogdan Gheorghiu, după ce emblematicul edificiu a fost mistuit de flăcări. 

Clădirea simbol pentru Chișinău a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” şi-a închis pentru o perioadă nedeterminată activitatea cu publicul, după 8 decenii de când este în slujba culturii. Incendiul de ieri s-a extins pe o suprafață de aproximativ 3500 mp. Sunt alături de toți artiștii care au rămas acum fără „casă”, dar și de spectatorii care așteptau redeschiderea ei – filarmonica se afla în reconstrucție deoarece se pregătea celebrarea a 80 de ani de la înființare, în această toamnă. Împreună cu Premierul Ludovic Orban, vom căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor! Încercările grele sunt momentele care ne fac mai puternici! Suntem solidari cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii de la București.

Joi, 24 septembrie, Filarmonica Națională din Chișinău, ridicată în a doua jumătate a sec. XIX,  a ars aproape în întregime, într-un incendiu devastator, care a pornit de la acoperișul unei anexe.

Flăcările au distrus acoperișul, sălile de concert, scaunele, instrumentele muzicale și biblioteca. Circumstanțele și cauza producerii incendiului vor fi stabilite în urma unui raport de expertiză.

Guvernul Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Ministerul Finanţelor a iniţiat o campanie de colectarea de fonduri pentru intervenţia asupra clădirii Filarmonicii Naționale.

De asemenea, s-a identificat un spaţiu temporar pentru activităţile şi repetiţiile ansamblurilor şi Orchestrei Filarmonicii Naţionale în incinta Palatului Republicii și a Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chișinău.

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a catalogat incendiul respectiv drept „o tragedie națională”. Totodată, acesta și-a exprimat convingerea că „împreună vom reuși să avem în câțiva ani o nouă sală de concerte cu utilaj scenic și lumini performante, cu o acustică mult mai bună și cu instrumente la care măiestria artiștilor Filarmonicii va bucura din nou pe toți iubitorii muzicii“.

Tot astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că este imposibil de restabilit clădirea Filarmonicii şi că  aceasta trebuie „construită de la zero.

Preluat: https://infoprut.ro/68139-bucurestiul-sare-in-sprijinul-chisinaului-dupa-incendiul-de-la-filarmonica-nationala.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: