Basarabia e România! Vezi câte localități din Republica Moldova au aceleași nume ca cele din țară

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din 13.500 existente în țară.

Numai în raionul Călărași, din R. Moldova sunt 25 de astfel de localități. Este vorba despre Buda, Căbăieşti, Frumoasa, Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Novaci, Horodişte, Onişcani, Hîrbovăţ, Palanca, Păuleşti, Peticeni, Pîrjolteni, Pituşca, Podul Lung (comuna Sipoteni), Rădeni, Sadova, Săseni, Temeleuţi, Schinoasa, Seliştea Nouă, Ursari, Vălcineţ şi Vărzăreştii Noi. Prin urmare, în România sunt 18 localităţi care poartă numele Buda, iar Selişte poate fi întâlnit de 15 ori, în diverse județe, transmite presa din R. Moldova.

Totodată, Căbăieştiul călărăşean are 591 de ani, iar cel din judeţul Bihor – 781 de ani. Numele Frumoasa este atribuit altor trei localităţi din judeţele Teleorman, Harghita şi Suceava. Nicio localitate din România nu poartă numele Hîrjauca, în schimb în judeţul Vaslui veți întâlni una cu numele Cârja, iar în Bacău, alta cu numele Hârja.

Şi Leordoaia este un nume unic, dar în judeţul Dolj există o localitate numită Leordoasa, iar în judeţul Mureş este o localitate care poartă numele Leordeni.

Numele Mândra este întâlnit în judeţele Argeş, Braşov şi Sibiu. Novaci îl poartă două localităţi din judeţele Giurgiu şi Gorj. Dacă te pornești la Horodiştea poți ajunge și la Botoşani, dar şi la Iaşi.

Onişcani poate fi găsit pe harta României doar într-un singur punct din județul Bacău. Numele de Gârbovăţ, Hîrbovăţ la Călăraşi, îl poartă două localităţi din Caraş-Severin şi Galaţi. Palanca o întâlnim în trei judeţe – Bacău, Giurgiu, Prahova. Numele de Păuleşti îl poartă cinci localităţi din România,  Rădeni poate fi întâlnit în patru judeţe, iar Vâlcea (Vălcineţ în Călăraşi) în trei judeţe.

Câte o localitate din România portă numele Petecu (Peticeni), Pârjol (Pîrjolteni), Pituluşa (Pituşca), Podul Lung, Săseni, Temelia (Temeleuţi), Ursăreşti (Ursari), Vărzoroai, Vărzaru (Vărzăreştii Noi). Iar numele Sadova şi Schineni (Schinoasa) îl găsim la două localităţi din două judeţe diferite.

Preluat: https://infoprut.ro/62863-basarabia-e-romania-vezi-cate-localitati-din-republica-moldova-au-aceleasi-nume-ca-cele-din-tara.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: