Avertisment de la Chișinău: Ambasadorii sunt numiți exclusiv pe criterii partinice, ceea ce nu coincide cu cadrul legal

Astăzi, deputatul Iurie Reniță a anunțat că noii ambasadori ai Republicii Moldova în Regatul Suediei, în Republica Austria și în Republica Franceză ar fi fost numiți în funcție pe criterii de partid. Ulterior, Oleg Țulea, ministrul de Externe de la Chișinău a dezmințit aceste informații.

Potrivit lui Reniță, candidaturile lui Andrei Popov, Andrei Galbur și Eugen Revenco la funcțiile de ambasadori ar fi fost avizate în mod ilegal astăzi de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, întrucât votul a fost online. „Nu există nicio lege care ar permite votul electronic. Ședința trebuia să aibă loc fizic, mai ales că trei candidați au fost în sală. Adică pentru candidați nu e pericol de pandemie, iar pentru membrii Comisiei e pericol. Astfel, voi contesta această decizie privind desemnarea celor trei candidați”, a subliniat parlamentarul.

Mai mult, sursa a adăugat că subiectul care prevede avizarea celor trei candidaturi ar fi fost introdus pe agenda comisiei de specialitate pe ultima sută de metri, „ca să nu fie prezenți deputații și să nu fie prezentă mass-media”.

În aceeași ordine de idei, Iurie Reniță i-a acuzat pe Igor Dodon, Pavel Filip și Dumitru Diacov că ar fi pus mâna pe direcția politica externă a Republicii Moldova. „Troica de la guvernare – Dodon, Diacov și Filip au pus totalmente mâna pe politica externă și politica de cadre de la Externe. Ambasadorii sunt numiți exclusiv pe criterii partinice, ceea ce nu coincide cu cadrul legal”, a spus parlamentarul.

Ulterior, Oleg Țulea, ministrul de Externe de la Chișinău a dezmințit informațiile prezentate de Iurie Reniță, subliniind că numirile respective au fost realizate în strictă conformitate cu prevederile legale.

Reiterez că declarațiile și insinuările de natură să prejudicieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor serviciului diplomatic, precum și orice tentativă de a influența procesele interne din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene sunt regretabile și contraproductive. În contextul nominalizării noilor ambasadori, menționez că numirile în cadrul serviciului diplomatic sunt realizate în strictă conformitate cu prevederile legale și au la bază principiul meritocrației și a profesionalismului”, a precizat Oleg Țulea, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Amintim că în ședința din 2 septembrie 2020, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova. Prin urmare, fostul ministru de Externe, Andrei Galbur va deține funcția de ambasador al R. Moldova în Regatul Suediei, Andrei Popov va fi ambasador al R. Moldova în Republica Austria, iar Eugen Revenco – ambasador al R. Moldova în Republica Franceză.

Preluat: https://infoprut.ro/67016-avertisment-de-la-chisinau-ambasadorii-sunt-numiti-exclusiv-pe-criterii-partinice-ceea-ce-nu-coincide-cu-cadrul-legal.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: