Astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată în ultima duminică a lunii mai, respectiv pe data de 29 mai anul acesta. 

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era marcată pe data de 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

La mulți ani tuturor celor peste zece milioane de români aflați în afara frontierelor actuale ale României, indiferent că sunt la Chișinău sau Comrat, la Ismail, în Vidin, Satu Nou sau Zaiecear, Slatina sau Cernăuți, Saranda, Ohrid, Roma sau Valencia!

Preluat: https://infoprut.ro/91103-astazi-sarbatorim-ziua-romanilor-de-pretutindeni-3.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: