Artiști cu renume și orchestre consacrate din România și R. Moldova, la Festivalul „DescOperă” ~ InfoPrut

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă”, organizat în amfiteatrul stâncos de la Orheiul Vechi, unicul în aer liber din Europa de Est, a încântat peste 3.000 de vizitatori cu artiști consacrați și opere muzicale fabuloase.

Prima seară a fost luminată de forța expresivă a Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, sub bagheta dirijorilor Daniel Jinga, director al Operei Române din București și Andry Yurkevych, prim dirijor TNOB „Maria Bieșu”. Soliști recunoscuți pe scenele mondiale, ca sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc, baritonul Andrei Jelihovschi și tenorul Florin Guzgă, au amintit inclusiv despre rădăcinele frumoase ale poporului român, înșirând versuri ale poeților basarabeni pe muzica compozitorului Eugen Doga.

În decorul natural de la Butuceni, în cea de-a doua zi, publicul „DescOperă” a fost vrăjit de prezența mezzo-sopranei din Serbia – Ljubica Vraneš. Alături de baritonul Dragoljub Bajic și într-o prietenie muzicală cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Concertino Accordion Band, Capela Corală Academică „Doina” și Corul de Copii al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în scenă a fost adusă în lumină celebra operă „Carmen” – de Georges Bizet.

Ultima zi de festival a însemnat voci pline de caracter și un „tango” al muzicii polifonice cu cea în stil latino sinfonic. Ansamblul vocal „Batumi” a transmis dragostea din inima Georgiei, iar Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale sub bagheta prim-dirijorului Mihail Agafiţa a continuat seara într-un rimt latin.

Au oferit culoare serii vocile deosebite ale soliștilor: Cristina Scarlat, Geta Burlacu, Ksenya Nikora; notele de acordeon ale lui Eugen Negruța; sunetele de trompetă ale lui Petru Haruța și măiestria Show-ului Balet Repede. Rusanda Panfili.

Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), cu sprijinul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Preluat: https://infoprut.ro/92105-artisti-cu-renume-si-orchestre-consacrate-din-romania-si-r-moldova-la-festivalul-descopera.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: