Ambasadorul R. Moldova în România condamnă acțiunea de vandalizare a Cimitirului Eroilor Români de la Fălești

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, condamnă acțiunea de vandalizare a Cimitirului Eroilor Români căzuți în Al Doilea Război Mondial din orașul Fălești, aflat în apropiere de granița cu România.

Diplomatul a declarat că actul este „iresponsabil, barbar și criminal” și „pune în pericol pacea, armonia și stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa”.

Vandalizarea Cimitirului Eroilor Români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Fălești este un act iresponsabil, barbar și criminal. Cei care au gândit și executat această profanare pun în pericol pacea, armonia și stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa. Acest act de blasfemie nu trebuie lăsat nepedepsit. Autorii acestei crime sunt promotori ai urii, fricii și lipsei de respect față de normele de bază ale unei societăți civilizate. Ei trebuie identificați, investigați și penalizați fără întârziere de către organele de ordine și justiție„, a menționat Victor Chirilă pentru Agerpres.

Amintim că sâmbătă, 9 aprilie, Cimitirul Eroilor Români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Fălești a fost vandalizat cu însemne pro-ruse și naziste, iar pe cruci și pe troiță au fost desenate simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Ulterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a condamnat cu fermitate această acțiune, calificând-o drept „un act barbar și o provocare” și subliniind că „instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ”. 

În cimitirul de la Fălești, inaugurat în septembrie 2021, sunt înhumați circa 300 de eroi căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din raionul Fălești.

Preluat: https://infoprut.ro/89007-ambasadorul-r-moldova-in-romania-condamna-actiunea-de-vandalizare-a-cimitirului-eroilor-romani-de-la-falesti.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: