Ambasadorul Chirilă: Parlamentele de la Chișinău și București s-ar putea angaja într-un nou Pact Snagov ~ InfoPrut

Parlamentele României și Republicii Moldova trebuie să vină cu o nouă abordare în vederea unui parteneriat mai strâns pentru susținerea aderării R. Moldova la UE, respectiv cu un nou „Pact de la Snagov”, a declarat joi ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

Potrivit diplomatului, oportunitatea integrării europene a Republicii Moldova era, până nu demult, în domeniul intențiilor sau a planurilor, dar prin solicitarea oficială de a obține statutul de candidat și prin înmânarea chestionarui la Bruxelles de către Comisia Europeană, Republica Moldova a inițiat un proces prin care speră să obțină statutul de stat candidat în viitorul cel mai apropiat, scrie Agerpres.

„Cred că e nevoie să gândim într-o perspectivă mai îndelungată, să avem și o viziune de viitor, una mai curajoasă și mai profundă. (…) Prin urmare, cred că parlamentele noastre trebuie să vină împreună, în curând, cu o nouă abordare care să angajeze cele două parlamente într-un parteneriat pe care l-aș numit un nou Pact de la Snagov pentru aderarea Republicii Moldova la UE”, a declarat ambasadorul Chirilă, la ședința Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, care a avut loc la București.

Acesta a adăugat că mesajul celor două parlamente ar trebui să fie mai accentuat, mult mai ferm, în vederea acordării statutului de stat candidat pentru Republica Moldova.

„Mesajul viitor – să cerem împreună ca UE să ne acorde acest statut – de stat candidat – pentru că aceasta este chintesența Republicii Moldova, după care parlamentele noastre trebuie să se gândească la procesele care urmează. Vom avea de parcurs o cale importantă, să facem față negocierilor la cele 35 de capitole pe care UE le va deschide, și acest proces presupune armonizarea accelerată a legislației noastre cu cea a UE și România are o experiență bogată în acest sens. (…) Cred că parlamentele noastre ar trebui să se gândească de pe acum la constituirea unor grupuri de lucru, de experți, ca să ne pregătim de pe acum pentru acele negocieri”, a mai adăugat Chirilă.

Joi, 14 aprillie, la București are loc reuniunea Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova. Plenara reuniunii Comisiei se va desfășura la Camera Deputaților a Parlamentului României și se va încheia cu adoptarea unei Rezoluții  de sprijin politic pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Preluat: https://infoprut.ro/89231-ambasadorul-chirila-parlamentele-de-la-chisinau-si-bucuresti-s-ar-putea-angaja-intr-un-nou-pact-snagov.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: