Bustul lui Dumitru Matcovschi, la Soroca

Consiliul Raional Soroca urmează să examineze săptămâna viitoare, la ședința din 17 februarie, un proiect cu privire la edificarea bustului lui Dumitru Matcovschi, transmite presa locală. 

Potrivit sursei citate, bustul ar putea fi instalat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca, alături de cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Stere și Grigore Vieru.

În caz că aleșii raionali vor susține proiectul, urmează ca președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, să instituie o comisie de organizare a concursului de selectare a autorului monumentului și să solicite acordul Consiliului Municipal pentru instalarea bustului în parc.

Menționăm că prima compoziție sculpturală în memoria lui Dumitru Matcovschi a fost inaugurată în satul său natal Vadul Raşcov. De asemenea, pe 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, un bust al poetului a fost inaugurat și la Chișinău.

Dumitru Matcovschi (1939-2013), s-a născut în satul Vadul Rașcov, județul Soroca (în prezent raionul Șoldănești), a fost poet, prozator și dramaturg. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al Mișcării de Renaștere Națională din anii ʼ90 ai sec. XX.

Scriitorul – academician Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și dramaturgie. A obținut distincții, precum Ordinul „Meritul Cultural”, „Steaua României” în grad de Comandor și „Ordinului Republicii”.

Preluat: https://infoprut.ro/86327-bustul-lui-dumitru-matcovschi-la-soroca.html

Lasă un răspuns