Colocviu la Chișinău despre lingvistul basarabean Eugen Coșeriu, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Ediția din acest an a Colocviului internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu”, dedicată  împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui lingvist român, va fi finanțată de  Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. 

Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova a reușit să obțină finanțare pentru buna desfășurare a evenimentului, care va avea loc în perioada 24-26 septembrie 2021.

Proiectul „Colocviul internațional Eugeniu Coșeriu – 100” care va fi finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova vizează integrarea comunităţii ştiinţifice româneşti în sfera cercetării internaționale și diseminarea rezultatelor științifice, antrenând un public specialist și nespecialist cât mai larg, inclusiv studenți și elevi, bibliotecari și ziariști.

Colocviul este la a 16-a ediție și, în acest an, se va organiza la Chișinău în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România, Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina și cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău.

Această ediție este una specială, fiind dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea celui mai mare lingvist român, Eugen Coșeriu, care este născut în spațiul dintre Prut și Nistru.

Membrii Comitetului științific și de organizare au planificat cinci ateliere, care cuprind o vastă tematică de cercetare, abordate într-o măsură mai mare sau mai mică de ilustrul savant Eugen Coșeriu.  Atelierele vor fi disociate în secțiuni cu tematică mai îngustă, în care să se regăsească fiecare dintre cei care vor să participe la acest eveniment.

Totodată, semnificația și amploarea acestui colocviu va deschide și alte dimensiuni marcante ale activității prezente, dar și ale menținerii echilibrului etic, și anume: evenimente de omagiere sau de comemorare a unor personalități de valoare, lansări de carte, precum și o Masă rotundă, organizată la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Evenimentul va fi unul de anvergură și este adresat, în primul rând, oamenilor de știință din Republica Moldova, dar și celor din România, Ucraina, comunității științifice internaționale în general.

Amintim că, săptămâna aceasta, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României a anunțat că a aprobat 19 proiecte care vor beneficia de finanțare nerambursabilă, în scopul consolidării comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației dintre cele două state.

Preluat: https://infoprut.ro/78473-colocviu-la-chisinau-despre-lingvistul-basarabean-eugen-coseriu-finantat-de-departamentul-pentru-relatia-cu-republica-moldova.html

Lasă un răspuns