100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon: Parastas de pomenire a eroilor Marii Uniri, la Cahul

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat pe 4 iunie, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul, un parastas de pomenire a făuritorilor României Mari.

După Unirea Provinciilor Românești din anul 1918 era nevoie ca statutul Regatului României reîntregite să fie recunoscut pe plan internațional. Acest lucru se putea face printr-un tratat convenit între Marile Puteri și țările rezultate în urma Primului Război Mondial. În ciuda ostilităților, românilor li s-a recunoscut voința în baza principiului la autodeterminare de a fi uniți într-o singură țară – România Mare, care cuprindea toate teritoriile românești (Basarabia, Bucovina și Transilvania). Acest statut fiindu-i recunoscut prin Tratatul de pace de la Trianon, națiunea română a purces la reforme administrative, economice și politice, România cunoscând o perioadă de înflorire și dezvoltare în procesul său de modernizare. Un rol deosebit la făurirea Marii Uniri din anul 1918 l-a avut Biserica Ortodoxă Română, care, prin ierarhii și clericii luminați din toate provinciile, a prezentat beneficiile unirii și a convins comunitățile să lupte pentru unitate și pentru realizarea acestui ideal mult dorit de marii voievozi ai Principatelor Române. După realizarea Unirii din 1918, cei mai de seamă diplomați de la începutul secolului al XX-lea au negociat statutul dobândit ale Regatului României în noul context, statut consacrat și prin Constituția din anul 1923. Astăzi le cinstim memoria tuturor făuritorilor Unirii, apreciem efortul depus de ei și curajul pe care l-au avut de a înfăptui idealul de unitate, știind că unde este unire, este și putere și demnitate și prosperitate”, a spus PS Veniamin.

În același context, episcopul Basarabiei de Sud a amintit că la fiecare Sfântă Liturghie, Biserica Ortodoxă Română se roagă pentru eroii, ostașii și luptătorii din toate timpurile și toate locurile, care s-au jertfit pentru întregirea țării, libertatea și demnitatea poporului român.

La ceas aniversar, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și ne dorim ca și astăzi politicienii să lucreze cu înțelepciunea, demnitatea și devotamentul generației unirii pentru binele generației noastre și a celor viitoare”, a concluzionat PS Veniamin.

Preluat: https://infoprut.ro/63140-100-de-ani-de-la-semnarea-tratatului-de-pace-de-la-trianon-parastas-de-pomenire-a-eroilor-marii-uniri-la-cahul.html

Lasă un răspuns