Recentele evoluții privind criza gazului din Republica Moldova urmează a fi analizate la Washington de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României și Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.
Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul de Externe de la București în contextul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 8-9 noiembrie 2021.
Astfel, instituția a informat că Bogdan Aurescu va discuta cu Antony Blinken despre relaţiile bilaterale, cele cu Rusia şi China, iar un subiect aparte va fi situaţia energetică din Republica Moldova.
Totodată, înaintea consultărilor politice, ministrul de Externe al României a făcut declarații de presă împreună cu omologul său american.
„Consultările de astăzi vor avea pe agendă teme foarte importante pentru cooperarea noastră în plan bilateral și multilateral.
În primul rând, vom discuta despre aprofundarea cooperării noastre excelente politice și de securitate. Voi sublinia importanța coordonării strânse în cadrul negocierilor asupra Noului Concept Strategic al NATO, a continuării consolidării posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, și, de asemenea, a creșterii prezenței americane în regiune și în România.
În al doilea rând, vom discuta despre cooperarea în domeniul economiei și energiei, voi menționa necesitatea mai multor investiții americane și a creșterii implicării SUA în proiecte regionale strategice de interconectare”, a mai punctat ministrul de Externe de la București.
Amintim că în luna octombrie, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce contractul cu Gazprom a expirat la finele lunii septembrie, acesta fiind prelungit pentru luna octombrie la prețul de 780 de dolari pentru mia de metri cubi, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut.
În ciuda prețului ridicat, Gazprom a redus semnificativ livrările către Republica Moldova, Guvernul de la Chișinău fiind nevoit să înceapă procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative.
În același timp, autoritățile R. Moldova au continuat negocierile „deloc ușoare” cu Gazprom, iar la 28 octombrie părțile au reușit să ajungă la o înțelegere, contractul de livrare a gazelor naturale fiind prelungit pentru încă 5 ani.
Totodată, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a acuzat atunci Rusia că a exercitat presiuni politice asupra Chișinăului în cadrul negocierilor privind livrările de gaze către R. Moldova.