Ministerul de Externe al Federației Ruse acuză SUA și Uniunea Europeană că ar interveni direct în treburile interne ale Republica Moldova. Reacția vine după ce mai mulți oficiali europeni au criticat dur recentele atacuri ale majorității parlamentare PSRM-Șor la adresa Curții Constituționale.
Potrivit Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, instituția pe care o reprezintă a atras atenția de nenumărate ori asupra faptului că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană se implică direct în procesele politice interne ale R. Moldova. „Facem un nou apel către colegii din SUA și UE să se abțină de la a interveni în treburile interne ale Moldovei și să nu depășească normele de etică diplomatică„, a mai spus sursa.
Totodată, oficialul rus s-a arătat nemulțumit că președintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, dar şi alte ambasade ale statelor UE, inclusiv România, și-au exprimat îngrijorarea referitor la deciziile adoptate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la Curtea Constituțională.
,,Este de remarcat faptul că, îndemnând Parlamentul R. Moldova să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanții SUA și ai UE par să refuze să manifeste același respect față de acţiunile legislatorilor moldoveni. O astfel de selectivitate în evaluări confirmă, o dată în plus, că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât ,,valorile democratice” pentru care pledează„, a conchis Maria Zaharova, transmite presa rusă.
Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”, prin care a condamnat decizia CC cu referire la posibilitatea dizolvării Parlamentului de la Chișinău. Totodată, aceiași deputați au votat o hotărâre privind anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Ulterior, în timp record și fără concurs, Boris Lupașcu, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova, a fost numit în funcția de judecător la CC.
Mai apoi, președintele R. Moldova a anunțat că deciziile votate vineri în Parlamentul de la Chișinău sunt neconstituționale și a solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile respective sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.
De asemenea, Comisia de la Veneția, europarlamentari și mai multe misiuni diplomatice „au condamnat deciziile aprobate de către Parlamentul de la Chișinău”, menționând că acestea sunt un atac asupra CC.
Preluat: https://infoprut.ro/76228-rusia-acuzatii-la-adresa-sua-si-ue-privind-republica-moldova.html