Președintele Maia Sandu a propus instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi după ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat situația pandemică gravă.
La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și ai altor instituții ale statului, responsabile de gestionarea pandemiei. „Pentru că e vorba de o chestiune ce ține de securitatea statului și de interesul național, am considerat de cuviință să invit la această ședință toți decidenții, inclusiv liderii fracțiunilor din Parlament, șefi ai instituțiilor de stat din domeniul sănătății și ordinii publice, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus Maia Sandu.
Membrii CSS au audiat mai multe rapoarte, precum și diferite scenarii și opțiuni de decizii. Opiniile celor implicați în discuții au fost variate. Potrivit experților, săptămânal, pierderile omenești ale R. Moldova sunt echivalente căderii unui avion plin cu oameni și trebuie luate decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului.
„Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de azi a Consiliului Suprem de Securitate, care va fi făcută publică. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a punctat președintele Maia Sandu
Totodată, CSS a mai recomandat Guvernului ca, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.
De asemenea, s-a recomandat:
Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.
Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
Extinderea capacității de testare.
Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 de lei pe săptămână.
Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.
De asemenea, s-a mai propus instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.
Preluat: https://infoprut.ro/74603-republica-moldova-la-un-pas-de-starea-de-urgenta.html