Premierul Republicii Moldova vrea ca armele din regiunea transnistreană să fie distruse

Munițiile rusești stocate în depozitele din regiunea transnistreană a R. Moldova trebuie distruse. Declarații în acest sens au fost făcute de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, care a vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean. 

Potrivit oficialului, nu se cunoaște exact câte arme sunt depozitate la Cobasna, localitate aflată sub pretinsa jurisdicție a separatiștilor de Tiraspol.

„Sunt anumite date. Evident că nu putem ști ce se întâmplă acolo. De aceea insistăm ca aceste arme să fie distruse cu observatori internaționali, ca să fim siguri ce echipament intră în țară, ce echipament iese din țară, ce se distruge pe loc și să avem o evidență clară”, a subliniat Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul R. Moldova s-a referit și la problema transnistreană, subliniind că aceasta „putea fi rezolvată doar atunci când va exista o fereastră de oportunitate geopolitică”.

„Noi suntem o țară mică, dar în ultima vreme ne-am bucurat de o mare atenție, deoarece ne aflăm într-o zonă geografică specială. Suntem la hotar cu Uniunea Europeană. Avem acest conflict înghețat în regiunea transnistreană. Suntem la granița cu Ucraina, care de asemenea are probleme în privința conflictelor înghețate. De aceea trebuie să fim abili, să ducem o politică internă și externă orientată spre cetățeni. Trebuie să ne gândim și la cetățenii din stânga și din dreapta Nistrului”, a mai adăugat Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu pentru PRO TV.

Amintim că războiul moldo-rus de la Nistru a izbucnit pe 2 martie 1992, iar încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Deși au trecut aproape trei decenii de atunci, armamentul şi trupele ruseşti staţionează şi acum ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 şi 2001. Totodată, în 2018 și Adunarea Generală a ONU a cerut Rusiei retragerea completă şi necondiţionată a trupelor sale din Republica Moldova, lucru care nu s-a mai întâmplat nici până în ziua de azi.

De asemenea, în depozitele din localitatea Cobasna de pe malul stâng al Nistrului sunt stocate arme şi muniţii ale fostei Armate a 14-a sovietice. Acestea au rămas încă din perioada sovietică, unele dintre ele datând din anii 50 ai secolului trecut. Paza depozitelor este asigurată de militari ai Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană. La începutul anilor 2000, circa 20 de mii de tone de muniţii au fost retrase şi distruse, aproximativ o cantitate similară mai este încă depozitată la Cobasna.

Preluat: https://infoprut.ro/82907-premierul-republicii-moldova-vrea-ca-armele-din-regiunea-transnistreana-sa-fie-distruse.html

Lasă un răspuns