Pandemia a trezit pofta de lectură în R. Moldova ~ InfoPrut

Vânzările cărților au crescut cu 30 la sută faţă de anul trecut, potrivit reprezentanților librăriilor din R. Moldova. În topul preferinţelor din această vară sunt cărţile educaţionale, notează TVR Moldova.

Cele mai vândute cărți sunt cele care promovează conceptul de simplitate şi minimalism.

„Ceea ce vreau să vă arăt este „Arta minimalismului” pentru că trăim într-o lume în care avem de toate şi suntem uneori duşi în eroare de bogăţiile pe care le avem. Toată lumea iubeşte psihologia în special „Psihologia culorilor” este o carte foarte frumoasă şi practic descrie întreaga lume prin prisma culorilor. Sunt şi bunele maniere şi cum asortăm anumite chestii”, a declarat managerul marketing în cadrul unei librării din Chișinău, Cătălina Popescu.

În pandemie, tot mai căutate au început a fi şi cărţile despre ecologie.

„Avem „Ghidul familia zero deşeuri” care a fost îndrăgit de toate familiile care au intrat la noi în librărie pentru că este plină de reţete despre cum să facem casa noastră, locul de lângă noi, unul prielnic pentru natură”, a mai spus Cătălina.

Şi pentru că grădiniţele sunt încă închise, la mare căutare au fost şi cărţile pentru copii. În special cele care îi provoacă să gândească.

„Sunt nişte poveşti şi educative şi frumoase în care copii descoperă lumea, în care îşi dezvoltă creativitatea. Ele toate au ceva special în ele, niciuna nu se repetă. De exemplu aceasta luminează. „Mastodontul meu”, o carete care se lansează acum în Anglia şi în Italia, paralel şi în Republica Moldova. Este o istorie reală despere o fetiţă care trăia într-un muzeu”, a mai adăugat Cătălina Popescu pentru sursa citată.

Părinţii au cumpărat tot felul de cărţi educative dar şi distractive, astfel încât, prin joacă, copiii să înveţe cât mai mult. Totuşi, domeniile de top la vânzări pentru cititori au rămas cam aceleaşi: carte pentru copii, dezvoltare personală şi ficţiune, precum şi biografii.

Potrivit unui studiu efectuat de Biroul Național de Statistică de la Chișinău, cetățenii R. Moldova alocă în medie câte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură, ceea ce e mai puțin în comparație cu alte state din Uniunea Europeană, unde în medie se alocă circa 25 de minute pe zi în acest sens.

Totodată, în R. Moldova cea mai populară formă de lectură este informarea prin intermediul calculatorului, căreia i se alocă în medie circa 10 minute pe zi, în timp ce pentru cititul cărților tipărite se alocă de peste două ori mai puțin, în medie 4 minute pe zi.

Preluat: https://infoprut.ro/66490-pandemia-a-trezit-pofta-de-lectura-in-r-moldova.html

Lasă un răspuns