Opinie: R. Moldova nu acordă o atenție corespunzătoare evenimentelor sumbre din vara anului 1949

Asociația Promo-LEX de la Chișinău a venit cu un mesaj la 73 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia. 

În acest context, organizația a subliniat că nici după 30 de ani de independență, Republica Moldova nu acordă o atenție corespunzătoare evenimentelor sumbre din vara anului 1949, iar călăii de ieri sunt în poziții sociale mai privilegiate decât victimele lor.

Istoria se uită și, în paralel, încep a fi ignorate drepturile omului și principiile unei societăți democratice. În acest context, analizând mărturiile victimelor și materialele incontestabile din arhive, înțelegem cât de prețioase sunt drepturile fundamentale ale omului și valorile democratice. Ca stat și societate avem obligația morală și civică să luptăm pentru reabilitarea victimelor și să condamnăm, cu fermitate, evenimentele, care au avut loc după 1940 și care beneficiază și astăzi de impunitate juridică și morală”, se mai arată în mesajul transmis de Promo-LEX.

Totodată, asociația susține că anume aceste concluzii „trebuie să ne motiveze și mai mult să luptăm pentru a ne asigura condiții civilizate atât de trai, cât și de conviețuire, într-o societate bazată pe toleranță, respect și demnitate umană”.

În acest sens, Promo-LEX a făcut referire și la declarațiile lui Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, care a îndemnat autoritățile să acorde atenție în primul rând problemei cunoașterii și cercetării.

Fără de acces liber la informație și o cercetare minuțioasă a problemei represiunilor, nu pot fi soluționate nici problemele juridice, dar și altele care reies din acestea. Publicarea arhivelor deja reprezintă un pas mare înainte și îndemn, pe această cale, să se procedeze în așa manieră și cu restul dosarelor de arhivă care sunt deținute de către MAI, SIS și Procuratura Generală. Ori, legea prevede expres că informațiile care țin de represiunile politice nu pot fi secretizate. Urmează a fi identificate toate tipurile de represiuni comise pe parcursul ocupației sovietice, aceste persoane trebuie să fie echivalate în drepturi cu cei care deja au un statut de victimă a represiunilor politice,” a subliniat președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici.

Amintim că, în noapte dintre 5 spre 6 iulie 1949, a avut loc cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. Conform estimărilor minime, cel puțin 35 de mii de persoane, bărbați, femei și copii au fost scoși cu armele din casele lor, urcați în vagoane de vite și deportați fără nici un motiv în Siberia și stepele Kazahstanului.

Preluat: https://infoprut.ro/92677-opinie-r-moldova-nu-acorda-o-atentie-corespunzatoare-evenimentelor-sumbre-din-vara-anului-1949.html

Lasă un răspuns