O nouă fază lichidă a fost descoperită după 100 de ani de cercetări – Descopera.ro

O stare lichidă propusă inițial în anii 1910 a fost în sfârșit realizată. Folosind un compus de cristal lichid, oamenii de știință au descoperit o nouă stare „feroelectrică nematică” capabilă să ducă la o nouă clasă de materii și progrese tehnologice.

Există multe stări de cristal lichid, însă una dintre cele mai comune este faza nematică. Aceasta este faza care permite utilizarea tehnologiei actuale a ecranelor LCD. Tocmai de aceea, oamenii de știință sunt foarte interesați să o studieze.

Astfel de faze sunt caracterizate prin modul în care moleculele se comportă în interiorul materialului. Compușii de cristal lichid sunt formați din molecule organice care au capete pozitive și negative încărcate cu electricitate, cumva precum niște magneți foarte mici.

În faza nematică, aceste molecule sunt împărțite. Jumătate dintre ele sunt îndreptate într-o direcție, iar cealaltă jumătate în direcția opusă, moleculele fiind aranjate mai mult sau mai puțin la întâmplare.

O nouă fază lichidă descoperită după 100 de ani de cercetări

Însă în anii 1910, fizicienii Peter Debye și Max Born au propus un scenariu diferit pentru aranjarea moleculară, scrie Science Alert.

Faza lichidă descoperită este capabilă să ducă la noi progrese tehnologice.  » Citește tot articolul pe www.Descopera.RO

Lasă un răspuns