Media generală anuală a elevului, în noul an școlar structurat pe 5 module, va fi una cu două zecimale, așa cum se făcea și până acum. Însă anul acesta se rotunjește în funcție de a treia zecimală. Astfel, Regulamentul de funcționare a școlilor a fost schimbat la început de an școlar, iar una dintre modificări a fost introducerea sintagmei „prin rotunjire”, în formula de calcul a mediei generale.
Media generală anuală este calculată conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022. “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, se arată în actul normativ. Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire, din contră, scria explicit că se calculează „fără rotunjire”.
Cum se calculează mediile elevilor la final de an?
“Un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10. La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.). Am convingerea că o să avem timp să îi învățăm, pentru că noi la anul în iunie încheiem aceste medii”, spune secretarul de stat Sorin Ion.
Ce trebuie să știm:
- Media la o disciplină: va exista una singură,