Noi descoperiri în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut îi uimesc pe arheologi

Arheologii care desfășoară cercetări la Templul lui Hatshepsut au făcut noi descoperiri într-un mormânt subteran.

Arheologii care desfășoară cercetări la Templul lui Hatshepsut au făcut noi descoperiri într-un mormânt subteran.

Templul a fost construit în timpul domniei lui Hatshepsut, femeia care a devenit faraon în dinastia a XVIII-a a Egiptului Antic. Impunătorul monument este situat vizavi de orașul Luxor și este considerat o capodoperă a arhitecturii antice, cu cele trei terase care ies din stâncile Deir el-Bahari.

Din 1961, datorită eforturile comune ale unor arheologi polonezi și egipteni, s-a lucrat la conservarea templului. Ultimele lucrări sunt efectuate de o echipă de la Centrul polonez pentru arheologie mediteraneeană (CAŚ) la Universității din Varșovia, potrivit Heritage Daily.

Recent, cerectătorii au lucrat la documentarea și restaurarea unei capele dedicate zeiței Hathor, în care se află un mormânt tăiat în stâncă, cu un coridor lung de 15 metri și o cameră funerară neatinsă de arheologi de când mormântul a fost documentat pentru prima dată de Henri Édouard Naville, în secolul XIX.

Artefacte valoroase în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut

Echipa de cercetători a descoperit că mormântul de sub Templul lui lui Hatshepsut conținea tone de resturi, în care au găsit câteva sute de artefacte care datează din perioada Regatului de Mijloc, când a fost construit mormântul, sau de la finalul dinastiei a XVIII-a (în perioada Noului Regat).

Dr. Patryk Chudzik, de la CAŚ, a raportat că mormântul a fost construit lângă templul faraonului Mentuhotep al II-lea, reprezentând un indiciu că individul înmormântat era probabil o rudă apropiată a faraonului. „Numărul și calitatea artefactelor pe care le-am găsit sunt impresionante. Acestea includ o figurină din lemn, cel mai probabil proprietarul mormântului, cu o perucă pe cap”, a spus Chudzik.

Totodată,

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns