„Să-l iubești pe DUMNEZEU, să-ți iubești Familia și Neamul e tot ce este mai important pentru un lider…în rest totul e demagogie ieftină”. De această părere este editorialistul Gabriel Brânzaru, care a explicat pentru r3media, de ce în zilele dezbinarea e mult mai profundă și nu mai putem vedea bucuria unirii împreună a românilor.
„Mă aflu la Sfânta Mănăstire Putna în Postul Adormirii Maicii Domnului, o plăcută obișnuință a mea de vreo câțiva mulți ani încoace de când revin în fiecare vară în țară din Canada, unde sunt plecat de aproape 18 ani.
Mărturisesc că mi-aș dori o întoarcere definitivă în România, dar până atunci…șederea mea la Putna e ca un pansament pentru suflet, unde mă încărca cu energie bună, duhovnicească care să-mi ajungă pentru restul lunilor din an pe care le petrec departe de patrie. Anul acesta e un an aniversar, de mare sărbătoare în care se împlinesc 150 de ani de la Serbările Putnei. S-au adunat atunci la 15 august 1871 la Putna majoritatea junimiștilor și înaintașii de seamă ai Nației Române, pentru a cinsti Marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, Hramul Ctitoriei Sfântului Mare Voievod Ștefan Cel Mare. N-au lipsit Eminescu, Slavici,… ba chiar tânărul de la acea vreme care nu împlinise încă 18 ani Ciprian Porumbescu, a luat vioara unui lăutar și le-a cântat românilor. A fost atât de fascinat de acel eveniment încât vorbele lui au rămas mărturie peste veacuri când fiind mișcat de emoție, i-a spus tatălui său că…a „cântat pentru toată Dacia”.
Patriotismul înaintașilor era animat de idealul Unirii, mai ales că centrul Daciei dar și inima ei, Bucovina…se aflau sub ocupație habsburgică. Idealul Unirii avea să se împlinească 50 de ani mai târziu, și pentru că Sfântul Mare Voievod Ștefan a mijlocit rugăciunea către Maica Domnului, iar Bunul DUMNEZEU a răsplătit Credința și Jertfa românilor în primul război mondial. Însă ce vreau să spun, este că starea de fapt a lucrurilor era pe undeva la 1871, aceiași cu cea de astăzi dacă ne uităm în articolele lui Mihai Eminescu. Probabil că Serbările Putnei au fost pregătite puțin înainte, în contextul frământărilor istorice care începuseră în Imperiul Habsburgic dacă ținem cont că tânărul de 20 de ani Mihai Eminescu publica în aprilie 1870 articolul „Să facem un Congres”, în care scria printre altele că „oricare bun cetățean are de datorie de a se ocupa de viitorul patriei sale.”
Și atunci, ca și acum din păcate, ceea ce scria Marele Eminescu e pururea valabil peste ani. Adică ,,românii în genere vorbind, s-au purtat mai mult rău decât bine”. Lingăii de atunci poate că s-au înmulțit mai mult astăzi, iar poetul avea și o soluție, anume ca ,,politica lingăilor să fie lăsată în seama lingăilor.” Revenind la zilele noastre, vedem că ne confruntăm cu aceleași probleme, ba chiar dezbinarea e mult mai profundă, iar lipsa de DUMNEZEU ne face egofilia puternică și mândria, orgoliile mărunte până la urmă ne coboară atât de mult, încât nu mai putem vedea bucuria unirii împreună a românilor. Dezbinarea și războiul dintre noi, văzut și nevăzut…e cauza tuturor relelor care ni se întâmplă. Dacă avem Credință, Dragoste și Nădejde doar cu smerenie ne vom putea ridica. Și avem nevoie de lideri ca exemple în acest sens.
Marele Sfânt Voievod Ștefan avea aceste calități și iată că veghează Neamul Românesc de peste 500 de ani, și moștenirea pe care ne-a lăsat-o e sfântă. Cred că pentru a fi lider astăzi, e nevoie pe lângă credință, dragoste și nădejde și de smerenia necesară pentru a te ridica la nivelul dorinței de a-ți ajuta aproapele. Acesta ar trebui să fie crezul unui om care vrea să facă politică. Să-l iubești pe DUMNEZEU, să-ți iubești Familia și Neamul e tot ce este mai important pentru un lider…în rest totul e demagogie ieftină”, a punctat Gabriel Brânzaru.
Menționăm că sute de tineri români din țară și din diasporă, oameni de cultură, oficialități și pelerini vor participa în zilele ce urmează la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, eveniment ce aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.