Diplomația română s-a adunat pe net – editorial de Cornel Nistorescu


Vă mai aduceți aminte de Reuniunea Anuală a Diplomației Române? Era un moment festiv și, în același timp, de analiză a politicii externe a țării noastre. Cu acest prilej, președintele României asculta rapoartele ambasadorilor, analiza direcțiile și fenomenele internaționale și trasa direcțiile politicii externe a României. Ei bine, noutatea este că evenimentul anual al diplomației românești s-a simplificat. Nu s-a mai ținut la București, ci pe internet. Președintele n-a mai rostit un discurs cu evaluări, critici și direcții. A transmis pe adresele de mail ale ambasadorilor și consulilor României un mesaj. Probabil că întreaga echipă de la Cotroceni, specializată în politică externă, a muncit din greu alături de președintele Klaus Iohannis pentru a redacta acest document esențial pentru relațiile externe ale țării noastre. Iar ambasadorii își transmit mesaje între ei, încercînd să afle care mai este evoluția pandemiei în țara cutare.

Ar trebui, mai întîi, să ne întrebăm, despre care politică e externă este vorba? De cîțiva ani, politica externă a țării noastre nu mai prea există. Se duce președintele la Washington și la Bruxelles pentru sarcini, indicații, chiar ordine și, din cînd în cînd, pe lîngă vacanțe, mai face căte o călătorie în Germania. Pentru o diplomă, pentru un premiu sau pentru oarece indicații cu privire la achiziții și la poziția României în chestiuni care interesează Uniunea Europeană și Germania. În rest, la București, nu mai aterizează nimeni-nimeni. Nici președinți, nici premieri, nici miniștri. Nici măcar investitori. Ba, după cum povestesc unii de pe vremea lui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, din Exterior nu mai sună nici măcar un telefon. Dacă nu primește pe nimeni în vizită, nici președintele României nu este invitat nicăieri. Fiind o perioadă de pandemie, și politica externă a României, inclusiv relațiile externe ale țării noastre, se desfășoară pe internet sau la telefon. Chiar și negocierile din sînul Uniunii Europene se desfășoară în regim de videoconferință. Nu l-ați auzit pe Klaus Iohannis cum a mai zis, uneori, „am avut o videoconferință cu ….“Și, gata!


Ce-a discutat? Chiar vreți să le știți pe toate? Sunt secrete de stat! Nu bancuri poaste!


Iată ce spune președintele în istoricul său mesaj:

Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context.


Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.


În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași.


Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”.

Ați înțeles? Politica externă a României rămîne cum am stabilit. Ce trebuie să înțeleagă ambasadorii țării noastre? Că misiunea lor este să stea cu urechile ațintite la Washington și la Bruxelles. Și să transmit cît mai repede ce se coace pe acolo. Dacă află! Cît privește promovarea intereselor economice ale României, pot dormi liniștiți. Dacă președintele n-a putut pune la cale nici un contract și s-a lăsat păgubaș, ce să mai încerce ambasadorii? Și dacă România nu mai poate dezvolta proiecte mari în străinătate, președintele de ce să mai cheltuie banii pe drumuri? Abia îi ajunge bugetul pentru naveta la Sibiu. La urma urmelor, ce să mai exportăm? Nuci, fructe de pădure, lemn și miere. Multinaționalele orcum n-au nevoie de sprijinul Externelor sau al Președintelui României. Își fac singure exporturile.


Iată finalul mesajului istoric al președintelui Klaus Iohannis:

”Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României.


Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile”.

Nu-i așa că și noi, cetățeni devotați, ne exprimăm aprecierea pentru implicarea și performanțele președintelui în afara României? Nu-i așa că și noi avem deplină încredere în acțiunile sale care contribuie în mod esential la promovarea intereselor țării noastre?

Preluat: https://www.cotidianul.ro/diplomatia-romana-s-a-adunat-pe-net/

Lasă un răspuns