Deciziile Consiliului Suprem de Securitate din R. Moldova în contextul creșterii prețurilor

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre inflația înaltă și creșterea prețurilor. 

Astfel, mai multe instituții publice au prezentat în cadrul acestei ședinței rapoarte și analize, iar ulterior au fost luate anumite decizii.

Totodată, Maia Sandu a solicitat „clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă”.

Ca urmare a discuțiilor de la CSS, președintele Republicii Moldova a prezentat următoarele recomandări:

  1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
  2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
  3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
  4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
  5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
  6.  Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
  7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
  8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
  9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

Totodată, Maia Sandu a mai anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care se va discuta subiectul securității alimentare.

Preluat: https://infoprut.ro/91079-deciziile-consiliului-suprem-de-securitate-din-r-moldova-in-contextul-cresterii-preturilor.html

Lasă un răspuns