România este tot ce rămâne Republicii Moldova când i se ia totul, iar vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău confirmă acest lucru, a declarat expertul în geopolitică Dan Dungaciu la ediţia specială a emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.
„A fost o perioadă lungă când Republica Moldova nu s-a mai văzut pe ecranul european. Sprijinul politic şi diplomatic pe care Klaus Iohannis l-a dat este important nu doar prin perspectiva relaţiilor bilaterale, ci şi din perspectiva reaşezării Republicii Moldova pe o hartă europeană”, a spus expertul.
Dan Dungaciu a precizat că vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău a fos scurtă, inclusiv pentru că este un început, primul pas pentru un proiect de colaborare substanţială la nivel instituţional între Republica Moldova şi România.
Potrivit expertului, deocamdată, între România şi Republica Moldova există o relaţie bilaterală la nivel prezidenţial şi la nivel de cetăţeni, iar între preşedinţia Republicii Moldova şi cetăţeni este un loc gol, care urmează să fie umplut.
„Pentru că nu avem un Executiv care să poată colabora, pentru că nu avem un Parlament credibil, vizita lui Klaus Iohannis a fost mult mai scurtă decât vizita obişnuită a unui şef de stat, care, în mod normal, se întâlneşte cu reprezentanţii tuturor instituţiilor. De data asta nu a fost aşa, a fost un semnal. A fost un semnal că Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova nu mai sunt instituţii credibile şi trebuie schimbate pentru a da conţinut real parteneriatului dintre România şi Republica Moldova. Acesta a fost unul dintre semnalele pe care Klaus Iohannis l-a dat”, a mai spus Dungaciu.
Expertul a menţionat că există un potenţial bun de reluare a parteneriatului strategic dintre Bucureşti şi Chişinău, dar nu sunt făcuţi paşii compleţi.