Casele vechi românești, inspirație pentru antreprenorii din R. Moldova ~ InfoPrut

După ani petrecuți în România, colindând satele românești și admirând casele vechi, Silvia Știrbeț din Văleni, Republica Moldova, a decis să-și deschidă un complex turistic chiar în satul natal.

Noi am locuit o perioadă în Galați, România, și colindând țara vecină, văzând ce au făcut țăranii din satele românești cu casele lor, transformându-le în pensiuni și valorificând potențialul natural care îl au, am zis de ce nu putem noi face același lucru. Având aceste locuri frumoase, având rezervația lacul Beleu în apropiere, toate bazinele râului Prut, având oamenii aceștia primitori în Lunca Prutului, oameni calzi, oameni harnici, gata să-și deschidă casele pentru vizitatori, având patrimoniu cultural estimabil”, spune Silvia Știrbeț, membră a echipei Eco-Village, potrivit Radio Chișinău.

Eco-Village din Văleni este un complex turistic care cuprinde o agro-pensiune, câteva căsuțe rustice, aflate încă în construcție, un restaurant și o curte tradițională țărănească. Toate astea sunt situate în unul din satele gazdă ale Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, cu lacul Beleu și gârlele Prutului.

Avem aceste patru căsuțe, două învelite cu stuf, două învelite cu oală. Vrem să le amenajăm pentru a demonstra mai multe meșteșuguri tradiționale: casa dulgherului, a pescarului, fiindcă legenda spune că primii vălenași sunt pescarii. Și următoarea casă va fi cea a ciobanului, sau a mocanului, cum se mai spune la noi. În spatele casei vrem să amenajăm o mini fermă cu oițe, miei, măgăruși, păsări, ca să familiarizăm copiii veniți din oraș cu tot ce înseamnă curte țărănească tradițională. Și ultima casă, care va fi cea mai maiestuoasă, cu o moară în față, va fi casa morarului”, a mai spus aceasta.

Începând cu anul 2008, a decis să își extindă casa părintească și au cumpărat și casa vecinilor. Așa au valorificat mai toți banii agonisiți, s-au împrumutat de la bănci. Apoi, au câștigat și câteva concursuri de finanțare lansate de partenerii de dezvoltare. Astfel, casa vecinilor s-a transformat în cază-muzeu – „Casa Dorului” – amenajată în stil tradițional, cu cele trei camere ale țăranului: tinda, casa mare și casa de locuit. Au adunat acolo toată zestrea mătușilor, bunicilor, străbunicilor, a gospodinelor din sat care au dorit să doneze lucruri. Au amenajat curtea, pentru manifestații culturale, pentru servirea mesei.

Cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de PNUD, sunt în proces de construcție cele patru „căsuțe ale meșteșugurilor”.

În 2019, tot cu sprijinul PNUD-GEF, au construit două turnuri pentru observarea păsărilor în rezervația biosferei „Lunca Prutului de Jos”. Un turn este construit în partea Sloboziei Mari, satul vecini, iar al doilea turn este în partea Văleniului. Au mai fost amenajate două foișoare rustice, primul la intrarea pe traseul turistic Drumul lui Petru Rareș, lângă fântână și al doilea foișor la podul de lemn, se mai spune și la salcia lui Petru Rareș.

Toate acestea vor încânta privirile celor 5000 vizitatori, turiști naționali și internaționali, care se perindă anual în Lunca Prutului.

Din 2013, Eco-Village Văleni deservește turiști din R. Moldova și din străinătate. O nișă care s-a potrivit ca o mănușă au fost persoanele care călătoreau pe Dunăre, datorită proximității de portul Giurgiulești. Lunar, primeau câte 100-200 de turiști.

De la deschiderea complexului și până a începe pandemia, noi am primit turiști de pe navele de croazieră, suntem într-o colaborare cu agențiile de turism din Chișinău și București, aducem turiștii în această curte, unde la facem cunoscută viața moldovenilor cu bucatele noastre tradiționale, cu obiceiurile noastre, dramatizarea folclorului”, a declarat femeia.

Până la următorul sezon turistic din 2021, satul Văleni va fi ajutat de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției, să facă o tranziție de la grupuri sporadice de turiști la un flux în creștere de turiști individuali și de grup.

Astfel, va fi creat un Centru de informare turistică în incinta muzeului local de istorie și etnografie. Va fi amenajat „kilometrul zero” al traseului turistic, cu o alee pietonală de la traseul către râul Prut. Va fi construit un foișor de belvedere, iar târgul de artizanat se va bucura de o parcare ca la carte.

Totodată, patru familii, inclusiv cea a Svetlanei Vodă, vor fi sprijine pentru a deschide agro-pensiuni.

Preluat: https://infoprut.ro/70597-casele-vechi-romanesti-inspiratie-pentru-antreprenorii-din-r-moldova.html

Lasă un răspuns