Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, a participat luni, 22 februarie 2021, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
În cadrul reuniunii, au fost abordate diverse subiecte. Astfel, în privința vecinătății, Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic, prin vizite la nivel înalt, în special în cele asociate UE: Georgia, R. Moldova, Ucraina, și printr-o pregătire minuțioasă a Summit-ului din acest an al Parteneriatului Estic, care are nevoie de o abordare nouă, inovativă, substanțială.
De asemenea, șeful diplomației române a reamintit relevanța discuției pe care deja a promovat-o pe agenda CAE, împreună cu omologi din alte state membre, pe tema întăririi rolului și influenței UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune și de a avea o dezbatere ministerială pe acest subiect cât mai curând posibil.
În conexiune cu acest subiect de pe agenda CAE, în marja acesteia, în seara zilei de 21 februarie, ministrul Aurescu a participat la o întâlnire informală cu membri din conducerea fundației liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, găzduită de Lituania. Cu acest prilej, a fost discutată situația drepturilor omului și oportunitatea adoptării de noi sancțiuni. Ministrul Aurescu a evocat necesitatea ca UE să consolideze susținerea pentru societatea civilă democratică și interacțiunea cu societatea rusă în general, inclusiv în ce privește comunicarea publică, poziție pe care a reiterat-o și în cadrul discuțiilor privind relațiile UE-Rusia de astăzi din cadrul CAE.
Discuția privind relațiile dintre UE și Rusia a avut loc în pregătirea dezbaterii pe subiect din cadrul Consiliului European care va avea loc în martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că recenta vizită la Moscova a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell semnalează clar că relațiile UE-Rusia au ajuns la un punct de inflexiune, iar Moscova a demonstrat că este tot mai asertivă în raport cu instituțiile UE și statele membre.
Sursa a mai subliniat că, în acest context, unitatea UE este esențială și că aceasta depinde de o mai bună pregătire a angajării în dialog cu Rusia, dar și de o coordonare mai strânsă atât la nivelul UE, cât și cu partenerii (SUA, Regatul Unit, NATO). Oficialul român a apreciat, la fel ca marea majoritate a celorlalți miniștri de externe europeni, că acțiunea pe termen scurt a UE ar trebui să vizeze adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul deteriorării drepturilor omului în Rusia, inclusiv în ceea ce privește cazul Navalnîi.
Bogdan Aurescu a insistat asupra unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie, subliniind că UE trebuie să adopte o abordare mai strategică a relației cu Rusia, inclusiv din perspectivă regională. Astfel, cele cinci principii directoare care guvernează în prezent relația cu Rusia reprezintă o bază minimă, fiind necesară nu doar aplicarea lor ca sistem și în mod echilibrat, dar și reflecția asupra elaborării unei strategii privind relația UE-Rusia.