Ansamblul etnofolcloric „Izvoraş”, oaza de românism din regiunea Cernăuți ~ InfoPrut

Cântecele populare româneşti vechi mai răsună şi astăzi în Nordul Bucovinei, datorită ansamblului etnofolcloric „Izvoraş” din regiunea Cernăuţi, care de aproape 40 de ani promovează valorile româneşti prin cântec şi port popular, potrivit TVR Moldova.

Povestea Ansamblului Izvoraş, din satul Ropcea, regiunea Cernăuţi, a început în urmă cu aproape patru decenii. Era perioada ocupaţiei sovietice, iar despre tradiţii, cântecul popular românesc şi costumul tradiţional, se vorbea mai mult în şoaptă, pentru că era interzis.

„În 1981 când am venit, în toată regiune, în raion sau în sat despre folclorul autentic nici vorbă nu putea fi. Se cântau doar cântece vesele, de autori. Am hotărât să aduc cultura, costumul popular la izoarele sale, să fie pus la locul său”, a declarat conducătorul artistic al Ansamblului „Izvoraș”, Victoria Costinean.

Însetată de tradiţie şi autentic, fondatoarea ansamblului a început să creeze repertoriul, care conţine acum zeci de piese autentice româneşti.

„Pe acele vremuri erau bătrânii de la care aveai ce aduna. Și am adunat un repertoriu de muzică autentică. Mai întâi pentru mine am adunat ca interpretă și apoi pentru ansamblu”, a mai spus aceasta.

O importanţă deosebită a dat costumului tradițional. Aşa şi-a îndemnat discipolii să răscolească în zestrea bunicilor pentru ţinuta scenică. Astfel, toate costumele sunt autentice, iar unele piese au o vechime de peste o sută de ani.

Repertoriul Ansamblului Izvoraş a devenit la scurt timp apreciat şi în afara Ucrainei. Artiştii reprezintă cu mândrie comunitatea românească din Bucovina la festivalurile naţionale şi internaţionale. Ei au evoluat şi la Chişinău,  Suceava, Brasov, Alba Iulia sau București.

„Am mers la multe festivaluri, scene multe. Am fost și la București, foarte mult m-am bucurat”, „Datorita ansamblului aducem la viață cântecele și obiceiurile românești”, sunt doar câteva dintre impresiile fetelor din ansamblu.

Preluat: https://infoprut.ro/70710-ansamblul-etnofolcloric-izvoras-oaza-de-romanism-din-regiunea-cernauti.html

Lasă un răspuns