Ambasadorul UE la Chișinău, dezamăgit de modul cum evoluează lucrurile în R. Moldova

Republica Moldova trebuie să folosească șansele și să lase în trecut frânele, care există în relația cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, în cadrul Forumului privind Integrarea Europeană a R. Moldova. 

Sursa citată a menționat că agenda integrării europene a Republicii Moldova este văzută ca un șir de speranțe și dezamăgiri.

„În 2018, am crezut că va fi momentul de jos în relația dintre Republica Moldova și UE, dar se pare că în prezent se fac eforturi mari de o anumită parte a clasei politice de la Chişinău de a ajunge într-o situația și mai proastă. Atunci, UE a reacționat foarte tranșant. Acum însă se riscă un efect de oboseală, mai ales când vedem aceleași figuri nocive din trecut și faptul că reforme făcute cu greu riscă să fie aruncate la coșul de gunoi. Desigur că vom continua să reacționăm și să folosim pârghiile pe care le avem la îndemână, de la dialog politic la asistență pentru oameni. Însă trebuie să se înțeleagă că Republica Moldova trebuie să folosească șansele și să lase în trecut frânele care există în relația cu UE”, a explicat Peter Michalko

Ambasadorul UE la Chișinău a vorbit și despre dezamăgirile sale în legătură cu ultimele evenimente din R. Moldova. „De ce simt o anumită dezamăgire? Au existat unele ferestre de oportunitate, momente de recuperare a speranței oamenilor că schimbările pozitive sunt posibile. Unul dintre aceste momente a fost pe 14 iunie – când persoanele care fuseseră aduse în fața instituțiilor statului și împiedicau transferul pașnic al puterii au plecat în mai puțin de o oră. Am convingerea totuși că aceste ferestre nu s-au închis”, a menționat acesta.

Michalko s-a referit și la modul în care se fac relațiile netransparente, subliniind că a subapreciat capacitatea forțelor obscure de a găsi limbă comună – de la trafic de influență la subminarea instituțiilor. „Practicile care credeam că sunt lăsate în spate sunt readuse – intrarea cu forța în instituții, folosirea instanțelor de judecată pentru tranzacții netransparente, impunitate la nivel înalt. Pe lângă celebrele „frauda bancară” și landromat-ul, am o dezamăgire profundă este legată și de modul în care a fost tratat cazul expulzării profesorilor turci – cazul a demonstrat că legea în Republica Moldova nu este mai presus decât indicațiile verbale”, a mai punctat sursa. 

Totuși ambasadorul UE la Chișinău și-a exprimat speranța că societatea din Republica Moldova va alege calea cea bună pentru dezvoltare. „Lupta cu corupția, nivelul de trai și viitorul copiilor par să conteze pentru oameni mai mult ca în trecut. Inclusiv în domeniul luptei cu corupția, reformei în justiție și economie cetățenii înțeleg cât de importante sunt valorile europene. Indiferent de etnie, oamenii încep să înțeleagă că interesul lor este viitorul mai bun și o țară în care să se simtă liberi și prosperi și unde se pot baza pe sistemul de justiție. Aspectele pozitive sunt mai puternice decât cele negative. Cei pozitivi sunt cu zecile de mii, iar cei care ancorează țara în sărăcie și corupție sunt unități. Cu cât vocea primilor este mai puternică, cu atât forța oligarhilor și a corupților se reduce”, a remarcat Peter Michalko.

Preluat: https://infoprut.ro/71374-ambasadorul-ue-la-chisinau-dezamagit-de-modul-cum-evolueaza-lucrurile-in-r-moldova.html

Lasă un răspuns