Ambasadorul Ioniță: Cât timp subiectul limbii române va fi abordat politic, nu științific, este foarte clar că relația dintre România și R. Moldova nu va fi normală

Cât timp subiectul limbii române va fi abordat politic, nu științific, este foarte clar că relația dintre România și Republica Moldova nu va fi normală. De această părere este ambasadorul Daniel Ioniță, care a subliniat că unii politicieni de la Chișinău utilizează limba drept „instrument și armă politică” pentru a câștiga voturi sau pentru a-și poziționa agenda împotriva unor parteneri internaționali. 

Limba, istoria, cultura și tradițiile reprezintă elementul comun care stă la baza relațiilor speciale de parteneriat strategic dintre România și Republica Moldova. Și acesta este motivul pentru care educația este un domeniu de excelență al cooperării noastre speciale. Însă, în momentul de față, constatăm că, de fapt, se continuă practica veche. Acest subiect care este unul științific, limba, este în continuare abordat din perspectivă politică. Atâta vreme cât va fi abordat din perspectivă politică, este foarte clar că relația dintre România și R. Moldova nu va fi normală”, a declarat ambasadorul României la Chișinău.

Mai mult, Daniel Ioniță a prezentat „cu dragoste și amărăciune” și câteva exemple care pot confirma afirmațiile sale la acest subiect. „Pe 31 august ce vom sărbători? În România avem Ziua Limbii Române, iar în R. Moldova – Ziua Limbii Noastre. Limba noastră care uneori se numește „limbă de stat”, în Constituția R. Moldova se numește „moldovenească”, iar în Declarația de Independență – limba română. Și asta în pofida faptului că avem o decizie a Curții Constituționale, instanța supremă într-un stat, care spune că Declarația de Independență și Constituția formează același bloc constituțional comun”, a precizat diplomatul.

În context, sursa a vorbit și despre ziua de 23 august, atunci când s-au împlinit 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Basarabia a fost incorporată în URSS. „Dacă întrebăm societatea: ce au sărbătorit unii și ce-au sărbătorit alții? Să știți că am fost surprins… Adică o întreagă Europă a comemorat victimele fascismului și comunismului, iar unii din R. Moldova au sărbătorit „76 de ani de la eliberarea patriei””, a remarcat ambasadorul Ioniță, menționând că acest lucru se întâmplă la aproape 30 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența față de URSS.

Totodată, sursa a mai punctat că atâta vreme cât lucrurile vor fi jucate politic, „mi-e teamă că și Guvernul de la București va avea mai degrabă abordări precaute față de autoritățile din R. Moldova”. Totuși, Daniel Ioniță a ținut să precizeze că indiferent care va fi situația, „dragostea noastră față de R. Moldova și cetățenii R. Moldova va rămâne nealterată”, iar România este „cel mai sincer și dezinteresat partener” al acestui stat.

Preluat: https://infoprut.ro/66625-ambasadorul-ionita-cat-timp-subiectul-limbii-romane-va-fi-abordat-politic-nu-stiintific-este-foarte-clar-ca-relatia-dintre-romania-si-r-moldova-nu-va-fi-normala.html

Lasă un răspuns