S-au împlinit 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, iar Părintele Antonie a oficiat un Te Deum cu acest prilej, slujba având loc la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din Bălţi.
Preasfinţia Sa a făcut referire, în cuvântul său, la eforturile depuse de cler şi credincioşi pentru reactivarea Mitropoliei.
Episcopul de Bălţi a urat La mulţi ani Mitropoliei Basarabiei şi i-a îndemnat pe toţi „să se roage pentru pace şi înţelegere între fraţi şi să promoveze cu mult curaj adevărul istoric despre Biserică, Neam şi Ţară”.
„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei s-a restabilit unul dintre adevărurile reduse la tăcere de regimul sovietic în acest spaţiu – adevărul eclesiastic. Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei s-a reactivat Biserica canonică a acestui spaţiu şi s-a refăcut spaţiul eclesiastic românesc”, a menţionat PS Antonie.
Reactivarea Mitropoliei Basarabiei
Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.
Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.
Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul R. Moldova la 30 iulie 2002 după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova în toate instanţele din ţară ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. La Strasbourg, Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul R. Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.