Expert de la București: Rusia plănuiește destabilizarea R. Moldova

Moscova pregătește un scenariu diferit dincolo de Prut, fără trupe și focuri de armă, dar utilizând arma energetică. Este opinia lui Armand Goșu, expert de la București, care a atenționat că Rusia ar plănui destabilizarea Republicii Moldova.

Potrivit analistului, toți suntem în pericol, cu atât mai mult Republica Moldova, care se află practic pe linia frontului. „Cea mai mare amenințare pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău nu este de natură militară. Chiar dacă Rusia ar putea mobiliza 10.000 de militari în Transnistria, nu cred că se încumetă să pornească împotriva Chișinăului care nu are decât 6000 de militari. Ar interveni imediat Ucraina, care ar prelua controlul regiunii separatiste, ceea ce nu cred că e în interesul Rusiei. Cred că Moscova pregătește un scenariu diferit dincolo de Prut, fără trupe și focuri de armă, dar utilizând arma energetică, inflația care depășește 30%, scăderea puterii de cumpărare a populației, propaganda anti-occidentală și mobilizarea liderilor partidelor și grupărilor politice pro-ruse care se simt amenințați”, a remarcat Armand Goșu.

În acest context, expertul a atenționat că disperarea oamenilor ar putea fi folosită de forțele pro-ruse de la Chișinău pentru a organiza ample proteste care să ducă la răsturnarea guvernului pro-european al PAS.

În condițiile războiului din Ucraina, în condițiile în care regiunea Odesa este o țintă predilectă a unei posibile ofensive rusești, destabilizarea situației la frontiera de est a României ar putea fi un scenariu de coșmar. La fel de dramatic este dosarul energetic, unde Chișinăul are nevoie de ajutorul Bucureștiului. Nevoie urgentă, acum, nu în octombrie, când se răcește vremea, și nu se mai poate face nimic”, a subliniat el.

Expertul a amintit că Republica Moldova este total dependentă de gazul rusesc, prețul căruia a crescut considerabil și va crește și mai mult odată cu apropierea iernii. „Cum Moldova nu are unde să stocheze gazul, România ar putea să fie o soluție pentru depozitare. Cu condiția unor tarife mai mici pentru depozitare, pentru că prețurile în România sunt mai mari decât cele din Ucraina, de pildă”, a propus Armand Goșu.

El a mai subliniat că dacă România vrea să se implice în susținerea securității energetice a Republicii Moldova doar cu seminarii și policy papers-uri, Chișinăul ar trebui să se grăbească să anunțe Berlinul și Parisul și să caute împreună soluții.

O variantă ar fi depozitarea gazului în Ucraina. Dar trebuie imaginat un mecanism european, cu sursa banilor precizată, pentru că Moldova nu are bani, cu cantități, date și trasee de tranzit. Teoretic cel puțin, moldovenii ar putea stoca gazul în zona Liov-ului, unde sunt cele mai mari depozite din Europa, cu o capacitate de circa 33 de miliarde metri cubi. De pildă, Germania care se laudă cu depozitele ei, poate stoca 22 de miliarde metri cubi, în vreme ce România 3,2 miliarde. În contextul șantajului Rusiei cu gazul, Uniunea Europeană a obligat țările membre să-și umple la 80% capacitatea de stocare până la 1 noiembrie. România ar putea ca restul de 20% să-l folosească pentru a stoca gazul moldovenilor. Problema este că România are prețuri foarte ridicate la depozitare. Rezumând: Moldova are nevoie urgentă de ajutor concret, nu de planuri pe hârtie, nu de discursuri, ci de lucruri concrete, pentru că altfel situația politică și socială se poate degrada într-un ritm galopant. E în interesul securității României ca scena politică de la Chișinău să rămână stabilă, și Moldova să rămână orientată ferm spre Occident. România a fost foarte geloasă ori de câte ori alt membru UE își manifesta un interes special pe dosarul Moldova. Bucureștiul a dorit un fel de exclusivitate, să se ocupe doar el de relația cu Moldova, la nivelul structurilor euro-atlantice. Deci, dacă se întâmplă ceva negativ la Chișinău, iar România ridică grațios din umeri, statutul Bucureștiului de actor regional nu va  mai avea nici un fundament. Pur și simplu România nu va mai fi luată în serios, pentru nici un rol în zona extinsă a Mării Negre”, a atenționat Goșu.

Analistul a mai remarcat totodată că România trebuie să fie pregătită să facă față degradării dramatice a situației în regiune. „În condițiile ofensivei ucrainene din Herson, rușii vor intensifica bombardarea Mykolaiv și mai ales Odesa. Asta înseamnă că Moldova ar fi lovită de un mare val de refugiați. Adăugați protestele de stradă pregătite de socialiștii lui Dodon și de gruparea lui Șor și finanțate generos din banii oligarhilor. Oamenii rușilor din Transnistria și Găgăuzia, pregătesc și ei ceva pentru toamnă”. 

Expertul nu crede în scenariu potrivit căruia Rusia se pregătește să atace Republica Moldova, dar este convins că „plănuiește destabilizarea Republicii Moldova”. „Iar criza energetică, adică o Moldova fără energie electrică și fără gaz, undeva la toamnă, e un scenariu nu doar plauzibil ci și probabil. Chișinăul trebuie ajutat ca să-l evite”, a explicat Armand Goșu într-un interviu pentru contributors.ro.

Preluat: https://infoprut.ro/93319-expert-de-la-bucuresti-rusia-planuieste-destabilizarea-r-moldova.html

Lasă un răspuns